fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Korisnik

Anica Ramić otkriva kako je prijavila korupciju, smijenila direktora i vratila posao

Autor: Dnevno.ba

Iako je borba s korupcijom u zdravstvenom sistemu naše zemlje za mnoge ravna nemogućoj misiji, zdravstvena radnica iz Trebinja Anica Ramić, koja je prva prijavila korupciju na svom radnom mjestu, nakon četiri godine pakla izborila je pravnu pobjedu.

Ona nije mogla ni slutiti da će zbog ukazivanja na nezakonite radnje, koje je otkrila na svom radnom mjestu, postati žrtva mobinga, a potom biti udaljena s posla te proživljavati pakao sa cijelom porodicom, ali kaže da bi i danas napravila isti potez, jer je ona u konačnici pobjednica.

“Četiri godine sam bila na sudu, uspjela sam smijeniti direktora i vratila sam se kao načelnica Službe za kvalitet u Domu zdravlja Trebinje. Ja sam moralni pobjednik u Trebinju”, kaže Ramić, ponosna na pobjedu u borbi koja je, kako ističe, bila teška, ne samo za nju nego i za čitavu njenu porodicu, prenosi klix.

Naglašava da je pored svih teškoća uzrokovanih mobingom, a potom i udaljavanja s radnog mjesta i kojekakvih omalovažavanja te iscrpne borbe sa sistemom, situaciju dodatno usložnjavala i činjenica da živi u miješanom braku.

“Nije lako bilo opstati i ostati u Trebinju, ali sada svi kažu da sam borac za ljudska prava i borbu protiv korupcije u zdravstvu. Moja borba nije bila bezuspješna, ja sam uspjela nešto ostvariti, nešto što niko nije mogao vjerovati da će se desiti, da u jednom malom Trebinju bude smijenjen direktor i da se još pokrene priča o korupciji i kriminalu”, ističe Ramić ponosna na svoja djela.

Zbog svega što je proživjela ona je u Trebinju osnovala udruženje građana “Stop mobbing”, koje pruža potporu prijaviteljima korupcije u zdravstvenom sistemu i razvija mrežu s organizacijama koje se bave suzbijanjem korupcije širom BiH u cilju rješavanja duboko ukorijenjenog problema.

Kaže nam kako zbog straha ljudi od prijavljivanja korupcije i mogućih posljedica te činjenice da građane treba ohrabriti često razmišlja o tome treba li javno govoriti šta je proživjela, ali smatra kako se mora govoriti o onome što se dešava, jer se samo tako problem može riješiti.

“Ja kao zdravstveni radnik svašta vidim i doživljavam, kao pacijent i kao zdravstveni radnik ne mogu da gledam diskriminaciju pacijenata i šta se sve dešava u zdravstvu, kada je riječ o ljudskim životima, onda se greške ne mogu praštati”, ustvrdila je Trebinjska heroina u borbi protiv korupcije i nezakonitih radnji u zdravstvenom sistemu.

Ona je sa članovima udruženja otkrila da se u bolnici u Trebinju manipuliralo pacijentima, tako što im je nezakonito naplaćivana laserska operacija oka, te pomogla da im se taj novac vrati i pokazala da se u takvim slučajevima mora reagovati, piše klix.

“Ustanovili smo da za lasersku operaciju oka Fond zdravstvenog osiguranja bolnici uplati 750 KM za svakog pacijenta, po operaciji, a bolnica bez obzira na to naplati istom tom pacijentu iznos od 750 KM. Istražili smo i saznali da taj novac ide u džep uprave bolnice, na što smo odmah reagovali. Automatski je Fond zdravstvenog osiguranja odreagovao i svim pacijentima koji su donijeli potvrde refundirana su i vraćena sredstava”, ispričala je Ramić navodeći da je ovo pokazatelj kako se nezakonite radnje trebaju prijavljivati, jer se drugačije ne mogu iskorijeniti.

“Otkriti i prijaviti korupciju u svakom sektoru je važno, ali zdravstvo je posebno, jer kada je u pitanju jedan život, to je već svima nama u interesu da se riješi, da se korupcija zaustavi bar na jednom nivou”, poručila je načelnica Službe za kvalitet u Domu zdravlja Trebinje.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});