fbpx
Ilustracija: Ranko Šuvar / CROPIX

Anoreksija – opasan i potencijalno smrtonosan poremećaj prehrane može dovesti do dramatičnih promjena u strukturi mozga

Autor: Dnevno.ba

Anoreksija je opasan i potencijalno smrtonosan poremećaj prehrane koji ima stravičan utjecaj na tijelo. Međutim, nova studija također naglašava utjecaj koji nedostatak dovoljne prehrane može imati na mozak.

Na temelju ukupno 1648 skeniranja ženskih mozaka (685 s anoreksijom), prikupljenih s 22 različita mjesta, istraživači su otkrili smanjenje debljine korteksa, subkortikalnih volumena i površine korteksa kod osoba s anoreksijom. U suštini, mozak se na neki način “skuplja”.

Što se tiče veličine uzorka, studija pokazuje koliko je važno liječiti stanje što je ranije moguće u njegovom razvoju.

“Za ovu studiju intenzivno smo radili nekoliko godina s istraživačkim timovima diljem svijeta”, kaže psihologinja Esther Walton sa Sveučilišta Bath u Velikoj Britaniji.

“Mogućnost kombiniranja tisuća rezultata skeniranja mozga osoba s anoreksijom omogućila nam je da proučimo promjene koje bi mogle karakterizirati ovaj poremećaj s mnogo više detalja.”

Ono što uzrokuje ova smanjenja nije obuhvaćeno ovom studijom, ali tim koji stoji iza nje sugerira da smanjenje indeksa tjelesne mase (BMI) i količine dostupnih hranjivih tvari vjerojatno ima neke veze s tim.

Međutim, postoje i znakovi nade u istraživanju. Skeniranje mozga pokazalo je da tretmani za anoreksiju, koji obično uključuju kognitivno-bihevioralnu terapiju, mogu “preokrenuti” neke od tih promjena u mozgu.

“Otkrili smo da su velika smanjenja strukture mozga, koja smo primijetili kod pacijenata, bila manje uočljiva kod pacijenata koji su već na putu oporavka”, kaže Walton.

“Ovo je dobar znak jer ukazuje na to da te promjene možda nisu trajne. Uz pravi tretman, mozak bi se mogao oporaviti.”

Iako znanstvenici nisu sigurni što uzrokuje pojavu anoreksije, znamo puno više o njezinim učincima. Milijuni ljudi diljem svijeta su pogođeni njome. To je jedan od vodećih uzroka smrti povezanih s problemima mentalnog zdravlja.

Kako više podataka bude dolazilo iz budućih studija, znanstvenici će moći bolje razumjeti što točno uzrokuje ovo smanjenje volumena mozga kod osoba s anoreksijom i neke od neuroloških mehanizama koji stoje iza toga.

Za sada je jasno da što se prije zatraži i pruži liječenje, to bolje. Iste tehnike korištene ovdje također bi se mogle koristiti za mjerenje učinkovitosti tretmana na oštećenje mozga, piše Science Alert.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI