fbpx

Austrija uvodi lutriju kao poticaj na cijepljenje

Autor: dnevno.ba

Austrijska koalicijska vlada predvođena konzervativcima objavila je kako uvodi lutriju kao poticaj za cijepljenje protiv COVID-a, nekoliko sati prije sjednice parlamenta na kojoj će se ozakoniti uvođenje obveznog cijepljenja protiv te bolesti.

Oko 72 posto stanovnika Austrije cijepljeno je protiv COVID-a, što je jedna od najnižih stopa cijepljenosti u zapadnoj Europi.

– Što možete osvojiti na lutriji za cijepljenje? Kupone!”, kazao je kancelar Karl Nehammer na novinskoj konferenciji s čelnicom opozicijskih socijaldemokrata Pamelom Rendi-Wagner s kojom je pregovarao o uvođenju te mjere. Nehammer je kazao da želi uvesti financijsku nagradu za cijepljenje: “Učili smo iz prošlosti i vidjeli smo da je lutrija za cijepljenje najbolji mogući način za postavljanje takvog sustava”.

Građani će dobiti jednu kartice za svaku dozu pa će oni koji su primili “booster” dobiti tri kartice. Svaka deseta dobit će kupon u vrijednosti od 500 eura, kazao je Nehammer, dodajući da će to koštati do milijardu eura. Kasnije je pojasnio na Twitteru da će se kuponi moći koristiti u trgovinama, turističkom i ugostiteljskom sektoru te za kulturna i sportska događanja.

 

 

 

 

 

Vicekancelar Werner Kogler kazao je da je cilj podržati austrijska poduzeća i izbjeći kupnju online što je više moguće. Donji dom parlamenta trebao bi u četvrtak zakonom učiniti cijepljenje protiv covida-19 obveznim za punoljetne. Prvotno će kazna za necijepljenje iznositi 600 eura, a kasnije do 3600 eura.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI