fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
HINA/ Dario GRZELJ

BOŽIĆNO PREJEDANJE Brinite o svom zdravlju

Autor: Dnevno.ba

Pred nama su božićni blagdani koji, osim druženja s obitelji i prijateljima, znače i izobilje hrane i to najčešće one teške, masne i slatke.
O kilogramima i sastavu proizvoda u mjesecu blagdana se ne razmišlja previše, no ipak bi trebalo.

Svake godine raste broj oboljelih od inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2, srčanih bolesti, hipertenzije, visokog kolesterola te naravno raka, navodi Mangomannutrition.com.

Neki od njih rezultat su stila života, a blagdani su razdoblje kada nam briga za zdravlje nije niti na popisu onoga što moramo obaviti.

Iz tog razloga izdvajamo nekoliko blagdanskih navika kojima štetimo svom zdravlju.

Nedostatak voća i povrća
Najčešća greška koju činimo u vrijeme blagdana odnosi se na prehranu. Naime, blagdanske tanjure tijekom blagdana čini mesnata hrana bogata mastima, a na njima se rijetko nalazi voće i/ili povrće.

Alkohol sa svakim obrokom
Kokteli s velikom količinom šećera ili pak tamna, teška piva umjesto laganih, manje kaloričnih vrsta, odabir su mnogih ljudi za blagdane. S druge strane, u to vrijeme skloni smo i popiti veliku količinu istih.

Manjak aktivnosti i svježeg zraka
Bilo zbog lošeg vremena, manjka volje ili viška hrane, tijekom blagdana smo skloni minimalnoj aktivnosti, a takva praksa definitivno nam ne čini dobro.

Neodbijanje hrane
Kontrola nam je u tim razdobljima nepoznata riječ, a griješiti smo skloniji kada nam se nešto nudi. No, trebali bi znati kada je dosta, ali i to je teško jer tada ne vodimo računa o broju dnevnih obroka pa jedemo i odmah nakon što smo jeli.

Nije bitna vrsta mesa
Meso je za blagdane pripremljeno na brojne načine, a obroci dolaze i u svim vrstama mesa, no budite svjesni da piletina, svinjetina, puretina i govedina sadrže prosječno 23-41 posto masti, a na 100 grama mesa dolazi čak 80 mg kolesterola.

Neravnoteža u prehrani
Izbjegavanje doručka kako bi mogli pojesti što je više moguće za večeru, a onda konzumacija velike količine hrane prije odlaska u krevet, štetni su

Naime, duge pauze između obroka usporit će metabolizam, a kasne večere dovest će do debljanja, ali i do pritiska na srce te do upale cijelog tijela, prenosi Jabuka.tv.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});