fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija

Ciroza jetre: Uzrok, simptomi i kako se ovaj težak problem liječi?

Autor: Dnevno.ba

Ciroza jetre je kronična bolest jetre koju prati oštećenje tkiva, ali i propadanje funkcije jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posljedica i kasniji stadij drugih stanja i bolesti jetre.

Uzrokuje ju pretjerana konzumacija alkohola, hepatitis ili masna jetra. Tretiranje ovisi o ozbiljnosti stanja i samom uzroku bolesti.

Što je ciroza jetre?
Kod ciroze jetre je zdravo tkivo jetre oštećeno i jetra je trajno uništena. Zbog toga jetra ne radi kako treba. Jednako tako, dolazi do blokiranja protoka krvi kroz jetru i ovaj organ onda sporije prerađuje hranjive tvari, hormone, lijekove i prirodne tvari.

Što sve može uzrokovati cirozu jetre?
Najčešći razlog zbog kojeg dolazi do ciroze jetre je pretjerana konzumacija alkohola koja traje dugi niz godina. Osim toga, na pojavu ciroze može utjecati i infekcije jetre kao što su hepatitis B ili hepatitis C, ali i masna jetra koja nastaje zbog pretilosti ili dijabetesa. Cirozu jetre mogu imati osobe koje imaju neke druge bolesti jetre. Uvijek se javlja kao posljedice neke druge bolesti ili stanja. Ako se sami uzroci ne tretiraju, jetra će s vremenom prestati raditi.

Kako prepoznati cirozu jetre?
Simptomi ciroze jetre ovise o stadiju bolesti. Na samom početku simptomi mogu i izostati. U drugim će slučajevima simptomi biti vrlo slični bilo kojoj bolesti te će samim time i biti teže dijagnosticirati cirozu jetre.

Simptomi tako uključuju:

– gubitak apetita

– umor i slabost

– gubitak energije

– točkaste crvene mrlje na koži

– mučninu

– povišenu temperaturu

– nagli gubitak kilograma

Kada jetra više ne funkcionira kako bi trebala pojavit će se i žuta boja kože, kao i bjeloočnica, naticanje u nogama i zglobovima, svrbež kože, pojavit će se i smeđa boja urina, krv u stolici, kod žene ranija menopauza, a kod muškaraca gubitak seksualne želje. Može doći i do promjena u ponašanju i gubitka pamćenja. Kada bolest bude u zadnjem stadiju, mogu se pojaviti i bolovi u abdomenu koji mogu biti tupi i probadajući. Nakupljanje tekućine u trbuhu (ascites) uobičajen je znak uznapredovale ciroze.

Kako se dijagnosticira ciroza jetre?
Liječnik će vas prvo pregledati i tražiti na koži znakove ciroze te će vam opipati abdomen da vidi ima li bolova. Cirotična jetra se može prepoznati i na dodri jer će biti grubo zrnata i tvrda. Jednako tako će vas pitati i o tome konzumirate li alkohol, i imate li možda hepatitis B i C, a pitat će vas i za suplemente ili biljne proizvode koje koristite. Nakon toga ćete morati napraviti krvnu pretragu.

Ako u nalazu bude povišeni bilirubin, povišene razine željeza ili povišen kreatinin, može se raditi o cirozi jetre. Kako bi se točno vidjelo stanje jetre, bit će potrebno napraviti i CT, ultrazvuk, magnetsku rezonancu abdomena, kao i endoskopiju te biopsiju tkiva.

Može li se ciroza jetre liječiti?
Ne postoji lijek za ovo stanje jer je tkivo već oštećeno i nema povratka na staro. Ipak, postoje načini kako se može spriječiti daljnje pogoršanje stanja, a to uključuje promjenu životnih navika, prestanak konzumacije alkohola i gubitak kilograma kod pretilosti. Jednako tako, mogu se uzimati lijekovi kojima će se tretirati uzrok problema, a koji će ublažiti simptome ciroze.

Zaključak
Ciroza jetre je kronična bolest koja nastaje kao posljedica neke druge bolesti ili stanja jetre. Ima niz simptoma, a tretira se tretiranje njezina uzroka te poboljšavanjem kvalitete života, piše N1

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});