fbpx

Đemila Gabriel pomogla rad Udruženja roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama „Sunce“ u Mostaru

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Đemila Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels u Australiji i uspješna poduzetnica, posjetila je Udruženje roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama „Sunce“ u Mostaru.

Gabriel je pokazala interesiranje za potrebe i teškoće sa kojima se svakodnevno suočavaju članovi udruženja, te za stanje ove ustanove, o čemu je i razgovarala s predsjednicom udruženja gospođom Ernom Topuz, te sa štićenicima „Sunca“.

“Jako nas je obradovala posjeta gospođe Gabriel. Sasvim slučajno smo se upoznali i ona je sama izrazila želju da nas posjeti. Ona je izuzetno senzibilna žena koja je spremna da nas podrži i pomogne koliko može, a nama je svaka pomoć dobrodošla. Jako je bitno da se podigne svijest ljudi, da shvate da postoje drugačiji, da osobe sa invaliditetom jesu i moraju biti dio ovog društva, te prihvaćeni i priznati u zajednici. Nažalost, oni su najčešće marginalizirani i gurnuti u stranu, data im je neka financijska pomoć ili su zbrinuti u neke ustanove, što nije dobro ni humano. Te osobe treba izvesti na ulicu i pokazati svijetu koliko oni vrijede i koliko su sposobni. Želimo da se te osobe školuju i obrazuju, da ih zaposlimo, jer to zaslužuju. Trebamo imati razumijevanja i senzibiliteta prema ovoj populaciji, jer nikad ne znate šta vas može zadesiti u životu” – kaže Erna Topuz, predsjednica Udruženja roditelja i prijatelja osoba s posebnim potrebama „Sunce“ u Mostaru.

Gospođa Gabriel je prilikom posjete odlučila pomoći i stipendirati jednog od članova, mladog Dženana Huseinspahića.

“Dženan je do sada imao 12 operacija, obje noge je operirao u Kairu. Usprkos svemu pohađa redovnu nastavu i drugi je razred srednje Ekonomske škole. Prošle godine je imao uspješnu operaciju zahvaljujući akciji i podršci udruženja, a predstoji mu još operacija. Puno ljudi je u potrebi, i, naravno, da se ne može pomoći cijelom svijetu, ali dobro je kada se pomogne bilo kome. Gospođa Đemila je pokazala senzibilitet i razumijevanje na čemu smo joj zahvalni. Bitno je da je ona tu i da imamo prijatelja poput nje. Zaista nas je sve ozarila, izuzetno je pozitivna osoba i voljeli bi da je više takvih. Očekujemo i dodatne kontakte i mogućnosti za osnivanje socijalnog preduzeća neke vrste, kako bismo osigurali stalni priliv sredstava i održivost udruženja, ili neka sistemska rješenja za servise podrške, kao što su dnevni centar ili stanovanje u lokalnoj zajednici” – zaključuje Topuz.

Udruženje „Sunce“ postoji već 20 godina. Osnovano je s ciljem da se poboljša kvalitet života osoba s invaliditetom, a osnovali su ga roditelji i prijatelji. Cilj udruženja je da zbrine te osobe i da im poboljša kvalitet života u smislu da organizira dnevni boravak za osobe s težim stupnjem invaliditeta, koje se u tom prostoru socijaliziraju, te uključuju u edukativne i kreativne radionice u skladu s sposobnostima.

“Želja nam je da ih što više osposobimo i pripremimo za samostalan život. Također, imamo jednu stambenu zajednicu gdje žive dva korisnika, a uz podršku Udruženja „Sunce“ ona egzistira već osmu godinu zahvaljujući pomoći dobrih ljudi” – kazala je Topuz.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI