DETALJNA ANALIZA PREMINULIH OD KORONE: 99 posto njih ranije bolovalo od neke bolesti

Autor: Dnevno.ba

MILANO - Detaljna analiza podataka umrlih od koronavirusa pokazala je kako je čak 75 posto umrlih patilo od visokog tlaka. Detaljnu analizu podataka o umrlim pacijentima talijanski stručnjaci su proveli kako bi eventualno prikupili nova saznanja o virusu koji je Italiju zavio u crno.

Istraživanje je obuhvatilo detaljnu analizu povijesti bolesti uzorka od 18 posto umrlih pacijenata. Samo troje pacijenata među njima nije ranije imalo nikakvu bolest, a gotovo polovica njih imala je najmanje tri bolesti.

Jedna četvrtina umrlih imala je jednu ili dvije bolesti prije zaraze koronom, prenosi Novi list.

Preminuli pacijenti ranije bolovali od neke bolesti

Istraživanje je pokazalo kako je više od 99 posto osoba koje su u Italiji preminule zbog posljedica zaraze koronavirusom već ranije bolovalo od neke bolesti.

Riječ je o podacima iz nove studije, koji su objavljeni u Italiji. U Italiji je zbog posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata umrlo 475 ljudi, a ukupno je koronavirus “pokosio” 2.978 života.

Detaljna analiza povijesti bolesti

Također, istraživanje je obuhvatilo detaljnu analizu povijesti bolesti na uzorku od 18 posto od ukupnog broja umrlih pacijenata. Samo troje među njima nije ranije imalo nikakvu bolest, a gotovo polovica njih imala je najmanje tri bolesti. Jedna četvrtina umrlih imala je jednu ili dvije bolesti prije zaraze koronom.

Prosječna dob umrlih je 79,5 godina

Čak 75 posto umrlih ranije je patilo od visokog tlaka, trećina njih je imala bolesti srca, 35 posto ih je imalo dijabetes. Prosječna dob umrlih je 79,5 godina, a prosječna dob zaraženih  je 63 godine.

Najmlađi koji su umirali od korone nisu dočekali četrdesetu, ali svi takvi pacijenti već ranije su bili ozbiljno bolesni.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI