fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Dva razloga zašto nije dobro piti gaziranu vodu

Autor: Dnevno.ba

Ako imate problema s probavom, vjerojatno ćete odmah posegnuti za gaziranom vodom.

Mineralna voda, u kombinaciji sa mjehurićima CO2, pokazala se djelotvornom u stimulaciji probavnog sistema.

Autori studije objavljene u “European Journal of Gastroenterology and Hepatology” iznijeli su podatke koji ukazuju da gazirana mineralna voda može olakšati simptome loše probave i konstipacije (zatvora). Međutim, stručnjaci upozoravaju i da postoje razlozi protiv učestalog ispijanja gazirane vode.

Voda s mjehurićima CO2, odnosno, karbonizirana voda može uzrokovati propadanje zuba i debljanje, piše “New York Post”. Mjehurići ugljičnog-dioksida u vodi, pojašanjava se, uzrokuju slabu karbonatnu kiselinu.  Stomatolog iz Londona Adam Thorne tvrdi kako ona može oštetiti zube.

– Većina ljudi ne zna da je gazirana voda jako kisela te ima pH3 vrijednost. Mjehurići mogu uzrokovati eroziju zubne cakline što kroz s vremenom može dovesti i do bolnih, žutih zubi.

S druge strane, američki stručnjak i portparol Američkog udruženja stomatologa, Edmond R. Hewlett, ne slaže se s ovom tvrdnjom. Za “Food Network” je rekao kako nema opasnosti ako pijete nearomatiziranu vodu te da dodane arome zapravo vodu čine kiselom, prenosi Večernji list.

– Arome, a ne karbonizacija snižava vrijednost pH do štetne razine koje mogu uzrokovati probleme sa zubima učestalom konzumacijom.

Ipak, priznao je da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo postoji li štetni utjecaj gazirane, nearomatizirane vode na zdravlje usne šupljine. Istraživanja objavljena ranije ove godine pokazala su da gazirane vode mogu uzrokovati debljanje iako sadrže malo kalorija. To se objasnilo činjenicom da mjehurići ugljikovog dioksida mogu izazvati jači osjećaj gladi koji ne biste imali da ste popili “običnu”.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});