fbpx
Foto: Pixabay

‘EGZISTENCIJALNA PRIJETNJA ČOVJEČANSTVU’ Liječnici: Umjetna inteligencija ugrozit će zdravlje milijunima ljudi

Autor: Dnevno.ba

Umjetna inteligencija predstavlja egzistencijalnu prijetnju i rizik za zdravlje milijuna ljudi, upozoravaju stručnjaci iz zdravstvenog sektora.

Umjetna inteligencija mogla bi naštetiti zdravlju milijuna i predstavljati egzistencijalnu prijetnju čovječanstvu, tvrde liječnici i stručnjaci za javno zdravstvo pozivajući u članku BMJ Global Healthana na zaustavljanje razvoja opće umjetne inteligencije dok se ne regulira, piše Guardian.

“Umjetna inteligencija ima potencijal revolucionirati zdravstvenu skrb poboljšavanjem dijagnoze bolesti, pronalaženjem boljih načina za liječenje pacijenata i širenjem skrbi na više ljudi. No razvoj umjetne inteligencije također ima potencijal proizvesti negativne učinke na zdravlje“ vjeruju zdravstveni radnicima iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Australije, Kostarike i Malezije, potpisinici članka u časopisu BMJ Global Health.

Rizici povezani s medicinom i zdravstvom “uključuju mogućnost da pogreške umjetne inteligencije uzrokuju štetu pacijentima, probleme s privatnošću i sigurnošću podataka i korištenje umjetne inteligencije na načine koji će pogoršati društvene i zdravstvene nejednakosti”, stoji u članku. Jedan od primjera štete, rekli su, bila je uporaba pulsnog oksimetra pokretanog umjetnom inteligencijom koji je precjenjivao razine kisika u krvi kod pacijenata s tamnijom kožom, što je rezultiralo nedovoljnim liječenjem njihove hipoksije.

U članku su također upozorili na šire, globalne prijetnje AI ljudskom zdravlju, pa čak i ljudskom postojanju.

“Umjetna inteligencija bi mogla naštetiti zdravlju milijuna putem društvenih odrednica zdravlja putem kontrole i manipulacije ljudima, upotrebe smrtonosnog autonomnog oružja i učinaka masovne nezaposlenosti na mentalno zdravlje ako sustavi temeljeni na umjetnoj inteligenciji zamijene veliki broj radnika“, zaključuju stručnjaci.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI