fbpx
Ilustracija

Europska agencija za lijekove očekuje da će se provoditi godišnje cijepljenje protiv covida-19

Autor: dnevno.ba

Europska agencija za lijekove (EMA) očekuje da će se kampanja cijepljenja protiv covida provoditi jednom godišnje, slično pristupu s cijepljenjem protiv gripe, objavio je u srijedu europski regulator.

Iako se covid-19 još ne ponaša kao sezonski virus u zimskim valovima, Marco Cavaleri, koji je u EMA-i zadužen za zdravstvene prijetnje i strategije cijepljenja, kazao je na konferenciji za medije da bi to “mogao biti smjer u kojem ćemo ići”.

U Europi postoji pad novih slučajeva covida-19, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, a riječ je o najnižim razinama zabilježenim u EU-u u proteklih 12 mjeseci, dodao je Cavaleri, pozivajući se na podatke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ipak, virus nastavlja evoluirati i potreban je organizirani pristup kako bi se održao raspon cjepiva s ciljem pružanja odgovarajuće zaštite protiv novih varijanti, ističe Cavaleri.

EMA trenutno raspravlja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i drugim regulatornim agencijama o kriterijima i procesu koji će dovesti do potencijalnog ažuriranja cjepiva s obzirom na buduće kampanje cijepljenja, dodaje.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI