fbpx

FOTO: U Mostaru održana konferencija o razvoju zdravstva

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Identificirati potencijale, mogućnosti, pozitivne prakse, probleme i rješenja u svrhu razvoja zdravstvenog sustava, cilj je konferencije koja se danas održala u Mostaru. Konferenciju "Razvoj zdravstva u FBiH – Perspektive" organizirali su SKB Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Farmaceutski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija.

U uvodnom govoru, prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kazao je kako se nada i vjeruje da će današnja konferencija pomoći u izradi buduće strategije razvoja zdravstva.

“Ne postoji idealan zdravstveni sustav, stoga moramo konstantno pronalaziti nove pristupe I rješenja u okvirima svojih mogućnosti’’- kazao je prof.dr. Bevanda.

Brojne teme razvijene su kroz četiri sesije od po tri predavanja s moderatorima I panelistima koji su vodili raspravu i donosili zaključke. Fokus je stavljen na nužnost reforme zdravstva s naglaskom na podizanje kompetencija ljudskih resursa, uvođenje najnovijih tehnologija, veću dostupnost zdravstvenog osiguranja i bolje uvjete osiguranika, nužnost razvoja biomedicinskih fakulteta Sveučilišta u Mostaru s ciljem stvaranja centara izvrsnosti koji će svojim kompetencijama usmjeravati i unaprjeđivat iinovativni i translacijski pristup ranoj detekciji, liječenju i rehabilitaciji pacijenata.

Također, zaključci konferencije usmjereni su ka unaprjeđenju preventivno-promotivnih i edukacijskih aktivnosti, jačanju primarne zdravstvene zaštite, uvođenju najsloženijih oblika zdravstvene zaštite kao što je transplatacijska medicina, uvođenju sustava plaćanja po učinku te informatizaciji zdravstvenog sustava.

Konferencija je završila u 16.30 sati obraćanjem ministra zdravstva FBiH doc.dr.sc. Vjekoslava Mandića.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI