fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

FOTO: Završeni 10. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „Vitez 2019“

Autor: Dnevno.ba

VITEZ - Jučer su u Vitezu završeni 10. Jubilarni susreti dijaliziranih i transplantiranih Jugoistočne Europe

Bilo su to još jedni jako zanimljivi i bogati susreti a sve je počelo u četvrtak , kada smo u dvorani Etno sela Čardaci održali Forum pacijenta na kojemu su bili prisutni predstavnici dijaliziranih i transplantiranih pacijenata iz svih zemalja bivše država. Na forumu smo iznijeli činjenice o stanju naših dijaliznih centara i o broju transplantaciji urađenim u ovim državama.

Razmijenili informacije i iskustva, posebno ona pozitivna koja ćemo pokušati primijeniti u BiH.

U večernjim satima istoga dana u suradnji sa Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka prikazali smo već poznati i nagrađivani film Velika bijela kuća.

 

Velika kongresna dvorana Motela u Čardacima bila je pretijesna za sve one koji su došli pogledati ovaj izvrstan i jako emotivan film koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

U petak je uslijedila edukativna tribina a uvaženi profesori i liječnici iz BiH i RH govorili su o tome tko može biti transplantiran i koji su kriteriji za transplantaciju. Značajna predavanja su imali ljekari iz HR. Transplantacijski koordinator iz KBC Split je govorio o načinu rada u RH kada je detekcija potencijalnih donora u pitanju i razgovor sa obitelji umrlih osoba a vezano za eksplantaciju organa.

Drugi liječnik iz KB Sestre milosrdnice iz Zagreba imao je jako zanimljivu i korisnu temu o tumorima kože nakon transplantacije.

Na tribini je bilo govora i o načinu rada KB Zenica kao naše naj bolje donor bolnice.

Sudjelovanje na tribini je uzela i direktorica ZZOiRO koja je govorila o troškovima transplantacije u zemlji i inozemstvu.

Edukativnu tribinu je zaključio g.Branko Tome iz Slovenije, inače član Izvršnog odbora Europske sportske asocijacije dijaliziranih i transplantiranih, koji je govorio o utjecaju sporta i sportske rekreacije na psihotjelesno stanje dijaliznih i transplantiranih bolesnika.

U petak popodne su održana i prva sportska natjecanja a u večernjim satima smo zapalili 50 letećih lampiona kao znak zahvale našim darivateljima koji su nam, darujući sebe spasili živote.

Od ranih jutarnjih sati u subotu družili smo se sa Viteškim planinarima kod planinarskog doma Zaselje nedaleko od Viteza.

U Zaselju smo imali i sastanak Mreže transplantiranih JI Europe, na kojem smo donijeli nekoliko važnih odluka i zaključaka. Jedan je vezana i za BiH.

Naime, odlučeno je da će centralna manifestacija obilježavanja Europskog dana donacije i transplantacije organa biti održana u Tuzli 19.10.2019. gdje će se okupiti svi predstavnici Udruga i Udruženja iz JI Europe.

U toku dana održana su natjecanja i u preostalim sportskim disciplinama i animacijama.

Uslijedila je dodjela zahvalnica sudionicima, a najboljim natjecateljima medalje i pokali.

Na kraju smo svi skupa proslavili ovo okupljanje , proslavili život u bašti planinarskog doma uz glazbu uživo.

Bili su to još jedni jako uspješni susreti od kojih smo jako puno dobili.

Nova poznanstva, prijateljstva , iskustva i vrijeme provedeno sa dragim ljudima sa kojima se već dugo poznajemo.

Hvala svima koji su omogućili da organmizacija susreta bude uspješna, posebno sponzorima, donatorima, članovima UDiT SBK/KSB, medijima, planinarima bolnici Travnik, SRC Romari itd., navodi se u priopćenju Upravnog odbora UDIT SBK/KSB.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});