Ginekologu dvije godine zbog smrti porodilje

Autor: Nezavisne novine

DOBOJ - Okružni sud u Doboju osudio je na dvije godine iza rešetaka Mirka Šarana, direktora Doma zdravlja Derventa, jer se, kako se navodi, kao liječnik specijalista ginekologije i akušerstva nije pridržavao pravila zdravstvene struke, usljed čega je došlo do smrti porodilje Tode Milanković (21).

Krivim je proglašen za nesavjesno pružanje liječničke pomoći, počinjeno iz nehata. U presudi se navodi da je on 2. veljače 2015. godine u Domu zdravlja u Derventi Milankovićevu, koju je u prethodnom periodu pregledao i kontrolirao tijekom njene trudnoće, primio radi kontrole.

“Ginekološki ju je pregledao, da bi je potom zadržao radi porođaja, nakon čega su porođajni bolovi kod nje započeli u jutarnjim satima 2. veljače 2015. godine, poslije čega se ona vaginalno porodila oko 18 sati”, navodi se u presudi.

Kako se dodaje, taj porođaj trajao je duže od 16 sati, što je utjecalo na pojavu atonije uterusa kod porodilje, odnosno stanja u kojem materica nakon porođaja ostaje mlohava, umjesto da se stisne, da bi potom obilno krvarila.

“Za vrijeme njenog boravka u Domu zdravlja u Derventi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, kao ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima krvnih vrijednosti koji mogu imati utjecaj na odluku oko brzine premještaja i transporta u ustanovu višeg ranga – bolničko porodilište i hitnu nadoknadu krvnih derivata”, navodi se u presudi za Šarana.

To je, dodaje se, dodatno utjecalo na atoniju uterusa, te povećalo opseg krvarenja.

“Šaran je nakon što je egzaktno postavio hemostatski šav na laceracije cerviksa, učinio ručnu eksploraciju materišta, usljed čega su se šavovi koje je prethodno ušio rastegnuli i popucali i nije tamponirao materište, a što bi smanjilo krvarenje, pa je tek oko 19 sati vozilom Hitne pomoći uputio u dobojsku bolnicu”, stoji u presudi.

Iz tih razloga, dodaje se, porodilja je u toku boravka u porodilištu u Derventi i u toku transporta iskrvarila i ušla u ireverzibilni, to jeste nepovratni hemoragijski šok i prije samog dolaska u bolnicu u Doboju.

“Ona je 2. veljače 2015. godine u 21.58 u dobojskoj bolnici preminula usljed vanjskog iskrvavljenja iz rascjepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice”, zaključuje se u presudi.

Na naše brojne pozive, Šaran u petak, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih”, nije odgovorio. Na putu je doktor, potvrdio je za “Nezavisne” Milorad Simić, načelnik općine Derventa, koji kaže da ga je Šaran u petak ujutru obavijestio o presudi.

“Rekao mi je tu informaciju. Nemam komentar. U principu, poštujem sud. Vidite, sve ide svojim tokom. Šta dalje, reći će mi moji suradnici, pravnici”, rekao je Simić na pitanje da li Šaran nakon ove presude može ostati na čelu Doma zdravlja u Derventi, te dodao da se pravno nije stigao poučiti, ali misli da presuda od dvije godine kazne sigurno ne dozvoljava takvu mogućnost.

Odvjetnik Vukašin Avrić, punomoćnik oca i majke pokojne porodilje, kaže za “Nezavisne” da je doktoru Šaranu već dvaput suđeno, te je oba puta oslobađan krivice, a potom je Vrhovni sud te presude ukidao i postupak vraćao na ponovno suđenje.

“I ovaj, treći postupak, još nije završen, pošto stranke, odnosno tužitelj i obrana, imaju pravo žalbe. Vrhovni sud RS može da potvrdi presudu, može da je preinačiti, ili ukine i traži novo suđenje”, rekao je Avrić.

Cvijetin Božić, otac Tode Milanković, za “Nezavisne” ocjenjuje da presuda kojom je Šaran osuđen na dvije godine nije pravedna, te da je ogorčen.

“Moje dijete, od 21 godinu, bilo je zdravo. Tuga je ovo velika, bez obzira na to čije je dijete, mladost je u pitanju. Unuk Savo (Todin sin) mi odrasta bez svoje majke. Savo ni sata nije bio pored majčinog lica. Naša tuga je doživotna”, kaže Božić.

Autor: Nezavisne novine

ZADNJE VIJESTI