HITNO PROVJERITE ZAMRZIVAČ: Postoji rok koliko meso može biti zamrznuto, nakon toga ga ne jedite nikako!

Autor: dnevno.ba

Rukovanje različitim vrstama mesa može biti zbunjujuće. Komad govedine možete jesti i pet dana nakon što je pripremljeno, dok ćete od pečene piletine u tom periodu morati odustati. Pametno rukovati sirovim, zaleđenim i pečenim mesom znači čuvati vlastito zdravlje.

Moglo bi vas i iznenaditi koliko određeno meso možete držati u zamrzivaču!

Ako ste od onih koji ‘samo buksaju’ a ne rješavaju se ‘staroga’ mesa, odmah pročitajte što vam je činiti!

1. SIROVO MESO 

Sirovu piletinu, ribu, mljeveno meso i kobasice trebalo bi pripremiti u roku od dva dana, dok veći komad crvenog mesa poput govedine u hladnjaku može odstajati i do pet dana. Važno je imati na umu da bi temperatura hladnjaka trebala biti ispod 4 °C kako bi se spriječilo razmnožavanje bakterija.

Ako nemate vremena pripremiti meso u razdoblju u kojem je to preporučeno, nabolja je opcija da ga zamrznete.

2. MESO U ZAMRZIVAČU 

Iako zamrzivač usporava kvarenje na dulji vremenski period, ipak postoji trenutak kada je krajnje vrijeme za odmrzavanje i pripremu mesa.

Govedina može najdulje ostati u zamrzivaču, do čak godinu dana. Piletinu ne ostavljajte u zamrzivaču dulje od 9 mjeseci, a ribu poput lososa možete ostaviti od 6 do 8 mjeseci.

3. OSTACI PEČENOG MESA  

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nakon kuhanja hranu ne bi trebalo ostaviti na sobnoj temperaturi dulje od četiri sata. Nakon toga, treba je staviti u hladnjak, u kojem je sigurna sljedeća tri do četiri dana. Namirnice koje zahtijevaju posebnu pažnju jesu mljeveno meso, pečena piletina i veći komadi mesa. Također, jedna je od preporuka da se ostaci hrane ne podgrijavaju više od jednom.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI