fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HRVATSKA BI MOGLA ŠAPTOM PASTI: Gordan Lauc: ‘Hrvati bi mogli skrivati da su zaraženi! Bojim se da već sad imamo stotine slučajeva!’

Autor: Dnevno.hr

ZAGREB - Naš ugledni znanstvenik prof. dr. sc. Gordan Lauc, inače molekularni biolog i redoviti profesor na zagrebačkom Zavodu za biokemiju i molekularnu biologiju te osnivač tvrtke Genos, smatra kako je i u Hrvatskoj puno više zaraženih koronavirusom nego što to pokazuju službeni podaci.

“Mislim da su znanstvenici vrlo brzo shvatili potencijalne rizike, no nažalost političari uglavnom ne slušaju znanstvenike. Najbolji je primjer SAD, gdje je neodgovorna antiznanstvena politika trenutačne administracije zavukla glavu u pijesak i mislila da im se ništa neće dogoditi. Sada kada su konačno počeli provoditi testove, shvatili su da im se bolest proširila cijelom zemljom i da je više nije moguće zaustaviti. Bojim se da je slična situacija i kod nas jer testiramo samo kontakte potvrđenih slučajeva. Mentalitet je u Hrvatskoj takav da će ljudi skrivati informaciju koja bi im mogla naškoditi, primjerice da moraju u karantenu. S obzirom na intenzitet kontakata između Italije i Hrvatske, bojim se da i ovdje postoje stotine zaraženih”, rekao je prof. Lauc.

On je prošli tjedan kazao kako još uvijek nije riječ o virusu zbog kojega treba zaustaviti svakodnevni život, no da je potreban oprez.

“Moramo i dalje biti oprezni. Jasno je da nijednoj instituciji, nijednoj vladi ne može biti prihvatljivo da joj zbog novog koronavirusa umre neki postotak stanovništva. Zato vlade moraju postupati ovako kako postupaju, a gdje te mjere trebaju stati, jako je teško odrediti. Goleme su štete zbog odustajanja od sajma automobila u Ženevi ili sajma turizma u Berlinu. Teško je donijeti odluku da se uđe u rizik organizacije takvih događaja, a ljudima prijeti opasnost”, rekao je prof. Lauc prenosi Večernji list.

Autor: Dnevno.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});