IZBJEGAVAJTE NOĆENJA U DALMACIJI: pogledajte što su Brazilki uradile stjenice u Zadru!

Autor: Dnevno.ba

ZADAR - Jedna gošća (podaci poznati redakciji), po struci psihologinja iz Rio de Janeira, odsjela je u privatnom apartmanu u Zadru i imala vrlo neugodno iskustvo. U krevetu zadarskog apartmana napale su je - stjenice, piše Zadarski.hr.

Izujedale su je po cijelom tijelu od ruku, do ramena i glave, a zbog velike količine uboda razvila joj se alergijska reakcija pa je zbog oteklina završila i u zadarskoj Općoj bolnici.

Svoje iskustvo podijelila je i s prijateljima na Facebooku. Odmah je kontaktirala i TripAdvisor, ali je istaknula kako ne krivi vlasnike apartmana u Zadru jer su soba i krevet bili izuzetno čisti. Stjenice se mogu prenijeti i preko prtljage i odjeće, a epidemija se može brzo razviti, kao što to pokazuju slučajevi u Francuskoj i Italiji, napisala je.

– Danas sam završila u bolnici kao “zalogaj” buba, da, užasno, bila sam vrlo zabrinuta. Mogala sam uništiti svoju nedjelju, ali onda sam dobila injekciju i kad sam napustila bolnicu, ugledala sam taj krajolik s tim divnim morem, tamo, ispred mene… I to je bio trenutak koji me vratio… Dosadne stvari će se uvijek dogoditi, ali na vama je da ne utonute u njih – stoji u njenoj objavi.

Navala turista izložila Dalmaciju pošasti: razmnožile se stjenice, na udaru osobito gosti u privatnom smještaju! Evo kako ih uočiti i otkriti piju li vam noću krv

Slobodna Dalmacija je već pisala kako su se stjenice razmnožile po Dalmaciji.

– Stjenica ima sve više i više, za to je ‘kriv’ razvoj turizma. One su baš veliki problem jer ih je jako teško suzbiti. Ljudi nas već zovu, najviše mali iznajmljivači i vlasnici hostela – otkrio namje Robert Zidar, direktor službe sanitarne zaštite u splitskom Cianu te dodaje da su ove godine stjenicama, kao i drugim insektima, pogodovale neuobičajene vremenske prilike.

Pitali smo ga je li moguće da stjenice ne vole hotele pa ‘odsjedaju’ samo u apartmanima, na što je odgovario da ih vjerojatno ima i u luksuznim hotelima, no njihovo je osoblje dobro obučeno kako bi odmah uočilo problem, jer kod pojave stjenica vrlo je važno hitno reagirati.

Pitamo na što bi iznajmljivači trebali obratiti pažnju.

– Nakon svakog gosta prostor treba dobro pregledati, pažnju valja obratiti na plahte i na crvene mrljice krvi na njima, a treba pogledati po i uglovima sobe i ispod madraca ima li izmeta koji izgled kao crne točkice. Savjetujem iznajmljivačima da temeljito pretraže područje oko kreveta, a dobro je preghledati i oko utičnica jer se u njih vole zavuči. Bitno je vršiti redovitu kontrolu – upozorava Cianov direktor službe sanitarne zaštite.

Ovaj problem ne smije se zanemariti, ističe Zidar, jer jednom kad se razmnože jako ih se teško riješiti jer ih je teško uočiti, a i imaju se običaj zavući u pukotine i rupice pa je Cianovim ekipama potzrebno i do tri puta izlaziti na teren.

Pitali smo ga i postoji li nekakvo sredstvo prevencije, možda nekakve klopkice poput onih za žohare.

– Postoje feromonske lovkice, mogu se naručiti preko interneta, no one imaju samo funkciju monitoringa, dakle otkivanja jesu li stjenice prisutne u objektu. Baš ih i ne preporučujem, jer imali smo slučajeva da se u lovku uhvate samo jedna-dvije stjenice, a apartman ih je pun – skeptičan je Zidar, prenosi Slobodna Dalmacija.

Stjenice su svjetski problem, jer su sitne, teško uočljive, a čak i dok grizu lako prođu nezapaženo jer ispuštaju anestetik te su, osim toga, najaktivnije oko 4 sata ujutro, kad nas većina spava najdubljim snom.

Znak da ste s njima dijelili krevet su crveni tragovi ugriza za koje je karakteristično da se protežu i ravnoj crti. Vole gristi izložene dijelove tijela kao što su noge, ruke, vrat i lice.

Nakon što nam se napiju krvi, poprimaju tamnocrvenu boju, a ženke postaju plodne. Jajašca ostavljaju na skrivenim mjestima, a nove se stjenice iz njih izlegnu za oko 3 tjedna. Kad su se dobro nasisale krvi, stjenice mogu dugo gladovati: hrane se jednom tjedno, a bez hrane mogu preživjeti mjesecima. Još jedan znak da su prisutne u prostoru je težak slatkasti miris koji potječe od kemikalija koje ispuštaju u svrhu komunikacije.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI