fbpx

JAVNA TRIBINA U TUZLI: Legalizirajte kanabis u medicinske svrhe u medicinske svrhe

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - U Tuzli će se 17.07.2019. od 19 sati u velikoj dvorani TC DRAMAR održati javna tribina na temu LEGALIZIRAJTE KANABIS U MEDICINSKE SVRHE.

Gosti na tribini će biti aktivisti, oboljeli od raznih bolesti kojima liječenje kanabisovim uljem pomaže te brojni predstavnici raznih udruženja oboljelih.

Svjetska zdravstvena organizacija je izdala preporuku, Europski Parlament je također podržao legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe…

Mnoge Europske zemlje su usvojile liječenje kanabisom kao pozitivno iskustv , a u našem okruženju Slovenija i Hrvatska su odavno legalizirale liječenje kanabisom, s tim da su Slovenci otišli korak dalje i osnovali čak i Insitut za liječenje ovom ljekovitom biljkom.

Poznato je da mnogi oboljeli u BIH na crnom tržištu nabavljaju ulje kanabisa čija cijena dostiže i do 1.000 eura upravo iz razloga što kanabis u našoj zemlji nije legaliziran za liječenje.

Legalizacijom kanabisa u medicinske svrhe će se postići i to da se regulira crno tržište ali i ono glavno: da se oboljelima da mogućnost za liječenje.

Dokazano je da liječenje kanabisom izuzetno djeluje kada je u pitanju: kancer, leukemija, MS, kronova bolest, dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, autoimuna oboljenja, HIV, hepatistis C, reumatoidni artritis, neuropatski bolovi, fibromialgija, psorijaza, neurološka oboljelja i drugo.

Gosti na tribini će biti: Mersudin Muminović – predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze TK, Irfan Ribić – predsjednik udruženja KANABIH, Hajra Jahić Bajrić – predsjednica Udruženja NIJEMI KRIK, Omer Isović iz udruženja ZMAJEVO SRCE, Omer Berbić, predsjednik Foruma mladih NAŠE STRANKE, prim.mr.sci Zahida Binakaj – mr.ph, predsjednica Komore magistara farmacije FBIH, i drugi.

Ovo je poziv svim udruženjima oboljelih kao i pojedincima da se pridruže tribini i daju podršku kako bi se konačno i u BIH legalizirao kanabis u medicinske svrhe, odnosno za liječenje.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI