fbpx

Johnson & Johnson nakon godina optužbi i višemilijunskih tužbi povlači ‘baby’ puder u kojemu je nađen azbest!

Autor: dnevno.ba

Krajem prošle godine, američki farmaceutski div Johnson & Johnson je objavio kako u Sjedinjenim Državama povlači iz prodaje oko 33.000 bočica dječjeg pudera jer su tragovi azbesta pronađeni u uzorcima izuzetih iz jedne bočice kupljene preko interneta.

Godinu pak prije, objavljeno je izvješće u kojemu se tvrdi da je američki farmaceutski div Johnson & Johnson desetljećima znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest.

Izvješće je objavljeno nakon što su protiv te korporacije podignute na tisuće tužbi u kojima se tvrdi da je njihov dječji puder izazivao karcinom. Reutersova analiza dokumenata pokazala je da je kompanija još od 1971. godine bila svjesna da njihov dječji puder sadrži tragove azbesta.

U proljeće 2018. Tvrtka Johnson & Johnson’s donesena je sudska presuda da mora platiti najmanje 37 milijuna dolara investicijskom bankaru koji je optužio kompaniju da su njihovi proizvodi bili razlog njegovom obolijevanju od raka.

Naime, Stephen Lanzo je navodno obolio od pseudomezoteliomatoznog karcinoma pluća zbog udisanja J&J-ovog dječjeg pudera koji je koristio od svog rođenja 1972.

Porota je proglasila tvrtku J&J krivom za 70% štete, a Johnsonova dobavljača minerala talka, kompaniju Imerys za 30% štete, te je odlučeno da kompanije moraju platiti odštetu u iznosu 30 milijuna dolara bankaru i 7 milijuna dolara njegovoj ženi.

– Tvrtka J&J je znala za postojanje azbesta u njihovom talku još prije skoro 49 godina – izjavio je jedan od Lanzovih odvjetnika dodajući da tvrtka nikad nije upozorila svoje korisnike da su pronašli azbest u svom baby puderu.

Iz Johnson & Johnsona su odbacili optužbe da njihov baby puder, koji je na tržištu od 1894., ne sadrži azbest niti uzrokuje bilo koji oblik tumora, no danas dolazi obavijest kako se konačno u potpunosti ukida proizvodnja ovog spornog proizvoda čija je prodaja pala za 60 posto.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI