fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Kako izbaciti gluten iz prehrane?

Autor: CentarZdravlja.hr

Gluten se nalazi u mnogim namirnicama stoga može biti dosta teško prijeći na bezglutensku prehranu. Izbacivanje glutena znači potpunu promjenu načina prehrane što na kraju ispadne mnogo teže no što smo mislili.

Uz ovih nekoliko savjeta lakše ćete izbaciti iz svoje prehrane namirnice koje sadrže gluten, a da pritom nećete ostati gladni.

Gluten u žitaricama

Pšenica, ječam i raž su žitarice koje sadrže gluten. Želite li ga izbaciti iz prehrane radije birajte smeđu rižu, kvinoju, zob ili heljdu.

Gluten u voću i povrću

Dobra vijest je da svježe voće i povrće nema glutena. No, loša je vijest da izbacivanjem glutena naša prehrana postaje siromašna magnezijem i folnom kiselinom.

Iz tog je razloga ključno unositi što više različitih namirnica. Umjesto tjestenine izaberite rezance od tikvice, a umjesto žitarica se radije odlučite za povrće kao prilog.

Namirnice koje sadrže gluten

Kako ne biste došli u napast iz kuhinje izbacite sve namirnice koje sadrže gluten. Prilikom kupovine novih namirnica uvijek bacite pogled na etiketu i proučite sastojke. Izbacite hranu koja sadrži pšenicu, ječam i raž, te pripazite na sladni ocat i sejtan.

Gluten u piću

Osim u hrani gluten se skriva i u mnogim pićima, pogotovo alkoholnim. Pivo je tako tipičan primjer alkoholnog pića koje sadrži gluten. Umjesto toga radije izaberite vino, votku ili gin.

Što se bezalkoholnih napitaka tiče dozvoljeni su kava, čaj i mineralna voda, dok bi shakeove i pakirane smoothieje trebali izbjegavati.

Orašasti plodovi

S obzirom na to da je prehrana bez glutena siromašna cinkom, kalcijem i vlaknima kako biste ih nadoknadili jedite više orašastih plodova. Pritom je najbolje konzumirati orašaste plodove bogate vitaminima i mineralima poput badema, pekana, lješnjaka, pistacija i makadamijskih oraha.

Skriveni gluten

Skriveni izvori glutena razlog su zašto ljudi i dalje osjećaju simptome, iako su izbacili gluten iz prehrane. Postoje razne vrste pšenice zbog čega je lako nehotice kupiti proizvod koji sadrži gluten.

Pšenična brašna nerijetko se skrivaju pod nazivima semolina i farina stoga biste ih trebali izbjegavati. Osim toga aditivi poput maltodekstrina i boje u hrani mogu sadržavati tragove pšenice.

Gluten u umacima

Mnogi dodaci koji se koriste u pripremanju namirnica poput umaka i marinada mogu biti bogati glutenom. To su najčešće umak od soje, razni umaci za salate i roštilj, te teriyaki umak.

Međutim, ako ste potpuno zdrava osoba koja ne pati od intolerancije ili alergije na gluten, tada nema potrebe za ovako drastičnim mjerama. Prije no što se odlučite na tu veliku promjenu svakako se savjetujte sa svojim liječnikom ili nutricionistom.

Autor: CentarZdravlja.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});