fbpx
Foto: Unsplash

Kako jaja mogu poboljšati zdravlje srca?

Autor: Dnevno.ba

Objavljeno istraživanje pokazuje da jedno jaje dnevno pomaže u snižavanju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Jaja su izvor kolesterola, ali istovremeno sadrže i vrlo hranjive tvari. Postoje kontradiktorni dokazi je li konzumacija jaja štetna ili zdrava za srce. Primjerice, studija objavljena 2018. u časopisu Heart u kojoj je sudjelovalo oko pola milijuna odraslih u Kini, otkrila je da osobe koje na dnevnoj bazi konzumiraju jedno jaje, imaju značajno niži rizik od srčanih bolesti i infarkta od osoba koje jedu jaja puno rjeđe.

Kako bi bolje shvatili procese koji utječu na zdravlje, autori nove studije istražili su kako konzumacija jaja utječe na markere kardiovaskularnih bolesti u krvi.

Profesor sa Sveučilišta Peking Lang Pan s timom je odabrao 4.778 sudionika u istraživanju od kojih je 3,401 imao neku kardiovaskularnu bolest, a 1,377 osoba nije. Mjerili su metabolite u plazmi iz krvi pacijenata. Više od 20 vrsta metabolita povezali su s razinom konzumacije jaja.

Analiza je pokazala da osobe, koje su umjereno jele jaja, imaju više razine bjelančevina u krvi kao i molekula koje pomažu u čišćenju kolesterola u krvnim žilama i štite od začepljenja koje može dovesti do infarkta.

Kod osoba koje su jele manje jaja, razine dobrih metabolita su bile niže, a štetnih više, u usporedbi s osobama koje su redovno jele jaja, piše Science Daily.

“Naši rezultati pokazuju kako umjerena konzumacija jaja može poomoći u zaštiti zdravlja srca”, rekao je Canqing Yu, takođe profesor na Sveučilištu Peking.

Dodatna istraživanja su potrebna da bi se detaljno otkrile poveznice, no autori naglašavaju da i ovo mogu biti dobre smjernice u kreiranju nacionalnih politika.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI