fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Pixabay

Kako znati imate li dobar i zdrav puls?

Autor: Dnevno.ba

Otkucaji srca vjerojatno nisu nešto o čemu često vodite računa, ali upravo oni vam mogu puno reći o zdravstvenom stanju.

Međutim, prije nego što počnete tražiti jedan određeni broj koji je optimalan za otkucaje srca, uzmite u obzir da on nije isti za sve. Štoviše, optimalan broj otkucaja se čak razlikuje i za vaše vlastito tijelo ovisno o tome što radite. Primjerice, broj otkucaja srca u mirovanju ili kada ne radite ništa bit će mnogo niži od broja otkucaja srca kojeg ciljate dok vježbate.

Pored toga, tu su i drugi čimbenici koji također utječu na brzinu otkucaja srca, poput vaše dobi i genetike.

Što se smatra zdravim otkucajima srca i kako znati je li vaš unutar tog raspona, pojasnili su kardiolozi za Health.

Stanje srca
U pravilu bi broj otkucaja srca u mirovanju, odnosno dok obavljate normalne aktivnosti koje nisu povezane s tjelovježbom, trebao biti između 60 i 100, rekao je za Health Ruwanthi Titano, kardiolog iz New Yorka.

To je ogroman raspon, ali s opravdanim razlogom s obzirom da brojni čimbenici utječu na otkucaje srca, rekao je dr. Titano.

Dodao je da iako genetika ima svoj utjecaj, glavni čimbenik tiče se vježbanja.

“Za većinu pacijenata, veliki čimbenik je stanje srca”, rekao je dr. Titano.

Emocije, lijekovi, vanjska temperatura…
Američko udruženje za srce (AHA) dodaje da bi vanjska temperatura također mogla imati blagi utjecaj na otkucaje srca, kao i vaše emocije, stres ili tjeskoba. Određeni lijekovi, uključujući lijekove za štitnjaču, također mogu utjecati na vaš puls, navodi AHA. Dodatno, otkucaji srca mogu se usporiti kako starite, rekao je dr. Titano.

Postoje i iznimke od ovog raspona pa tako otkucaji srca sportaša koji je navikao na vježbe visoke izdržljivosti i kardio treninge obično može biti ispod 60 otkucaja u minuti kada ne vježbaju, zbog njihove kondicije.

Računanje pravilnih otkucaja
Očito je da se broj otkucaja ubrzava prilikom vježbanja. Ipak, dobro je znati razlikovati dva pojma – maksimalni broj otkucaja i ciljani broj otkucaja.

Svoj maksimalni broj otkucaja srca možete izračunati tako da od 220 oduzmete broj svojih godina, pojasnio je dr. Titano.

Taj broj će označiti vaš maksimalni broj otkucaja srca. Na primjer, ako imate oko 30 godina, vaš maksimalni broj otkucaja srca bit će oko 190 otkucaja u minuti. Ali ako dosegnete tu točku tijekom vježbanja, bilo bi dobro da napravite pauzu.

Ono o čemu biste trebali više voditi računa tijekom vježbanja je vaš ciljani broj otkucaja srca. Tijekom aktivnosti umjerenog intenziteta, AHA kaže da ciljani broj otkucaja srca treba biti 50-70 posto vašeg maksimalnog broja otkucaja srca, dok bi to tijekom tjelesne aktivnosti snažnog intenziteta trebalo biti 70-85 posto maksimalnog broja.

Dobra je navika s vremena na vrijeme provjeriti svoj puls kako biste doznali koliki je vaš osnovni puls u mirovanju, a koliki tijekom vježbanja. Kao i uvijek, najbolje je da se obratite svom liječniku ako nešto ne osjećate i ako vas zabrinjava.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});