fbpx
Ilustracija: Željko Hajdinjak/Cropix

Kardiolozi upozoravaju: Ovo je najgora hrana za zdravlje srca

Autor: Dnevno.ba

Nije tajna da je srce vitalni organ i da briga o njemu zahtijeva pametan izbor životnog stila – redovito vježbanje, pravilnu prehranu i prakticiranje zdravih mehanizama za suočavanje sa stresom.

“Loš izbor hrane može dovesti do povišenja krvnog tlaka i kolesterola, kao i razvoja dijabetesa, a to su sve čimbenici rizika za bolesti srca i moždani udar”, kaže kardiolog Enrique Garcia-Sayan.

Jedan od mnogih uzroka bolesti srca je dijabetes. On se obično povezuje s lošom prehranom, prekomjernom težinom i unosom puno ugljikohidrata. “Kako bi se izbjeglo obolijevanje od dijabetesa, preporučuje se hrana s niskim udjelom ugljikohidrata.

Također je važno izbjegavati hranu s visokim udjelom trans masti ili zasićenih masti. Hrana s visokim udjelom trans masti i zasićenih masti može uzrokovati pojavu naslaga kolesterola u arterijama, što može dovesti do začepljenja koja u konačnici mogu uzrokovati srčani udar”, pojašnjava kardiolog Ahmed Ansari.

Osim toga, važno je ograničiti unos soli. Prehrana bogata solju može dovesti do visokog krvnog tlaka, a kada je on dugotrajan i nekontroliran, može uzrokovati zatajenje srca.

Treba izbjegavati namirnice s visokim udjelom životinjske masti poput slanine, odrezaka i masnog mesa. “Takva hrana ima visok udio zasićenih masti, što može dovesti do visokog kolesterola, odnosno, u konačnici, do začepljenja arterija”, tvrdi dr. Ansari.

Dr. Garcia-Sayan se slaže: “Toplo preporučujem da svi moji pacijenti ograniče unos prerađenih mesnih proizvoda (kao što su slanina, šunka i kobasice), koji sadrže velike količine zasićenih masti i natrija i koji se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti i određenih vrsta raka.”

Najbolja hrana za zdravlje srca
Koja je hrana najbolja za zdravlje srca? Nemasno meso i povrće su na vrhu liste.

Neki primjeri nemasnog mesa koje je zdravo za srce uključuju pileća prsa, ribu i puretinu. Nemasno meso pomaže u održavanju mišićne mase, što je važno za ukupnu snagu. Također, imaju malo masti, što je dobro za srce. Povrće je izvrstan izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala. Osim toga, prepuno je vlakana koja reguliraju probavni sustav i snižavaju kolesterol, prenosi Index.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI