fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KAROLINA KARAČIĆ: Cilj Ministarstva da što više djece s posebnim potrebama pohađa predškolsku nastavu

Autor: Fena

SARAJEVO - Navršilo se 70 godina od osnivanja prve predškolske ustanove nakon Drugog svjetskog rata u Sarajevu pa su tim povodom predstavnici aktuelne kantonalne vlasti govorili danas na pres-konferenciji o nastojanjima da osiguraju što bolje uvjete mališanima za boravak u predškolskim ustanovama.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović je naveo da je odmah po preuzimanju mandata razgovarao s menadžmentom Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ o unapređenju njenog rada i da je uslijedila odgovarajuća strategija, ali i da se nedugo potom desio slučaj trovanja hranom djece u obdaništima te da Vlada nije dobila izvještaj o direktnim krivcima.

Naložila je menadžmentu da se odgojne grupe formiraju prema normativima, ali je obaviještena da je oko 500 djece ostalo neupisano, zbog čega radi na novim upošljavanjima u vrtićima kako bi 300 djece moglo biti obuhvaćeno predškolskim odgojem. Radi se na otvaranju vrtića „Lužani“ na Ilidži, kao i na odgovarajućem smještaju djece s poteškoćama u razvoju, dodao je ministar.

Županijska ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Karolina Karačić naglasila je cilj njenog resora – da što više djece s posebnim potrebama pohađa predškolsku nastavu te dodala da Ministarstvo subvencionira troškove boravka 30 do 100 posto u ovisnosti od toga jesu li djeca bez jednog ili oba roditelja, i kakvo je njihovo zdravstveno i materijalno stanje.

Pomoćnica u županijskom ministarstvu zdravstva Alma Kadić je naglasila je ove godine prvi put budžetski planiran novac, 12.000 KM, za program preventivne zdravstvene zaštite djece u obdaništima i da će tako biti i narednih godina. Program preventivnih aktivnosti je dostavljen Ministarstvu te je između ostalog predviđena dodatna edukacija za osoblje koje radi u kuhinjama s ciljem da hrana pripravljena za mališane bude što sigurnija, dodala je Kadić.

Vršilac dužnosti direktora ustanove „Djeca Sarajeva“ Jasmina Čongo rekla je da u Kantonu Sarajevo danas djeluje 30 vrtića u koja je trenutno upisano 2.400 mališana. U programu je obavezan period pripreme za polazak u školu. Vrtići imaju 325 uposlenika od kojih 200 u odgojnom procesu.

U Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“ predviđene su tri centralne kuhinje, ali „nekom odlukom nekog direktora“, u funkciji je samo jedna, kazala je Čongo.

Prvu predškolsku ustanovu, vrtić „Čika Jova Zmaj“, u ulici Svetozara Markovića br. 32 Sarajevo je dobilo po oslobođenju 1945. godine mada ima podataka da je prva otvorena još daleke 1882. na Banjskom brijegu, u ulici Mehmed-paše Sokolovića.

Vrtić „Čika Jova Zmaj“ djelovao je kao samostalan do 1965. kada je integriran s vrtićem „Mladen Stojanović“. Uslijedilo je otvaranje niza vrtića i jaslica a uoči početka rata 1992. bilo ih je 59.

Nakon ratnih razaranja, obnovljeno je 30 i u njima borave djeca od šest mjeseci života do polaska u školu.

Nakon formiranja današnje Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ septembra 1992., Odlukom Skupštine iz poratne 1997. godine, prava osnivača nad ovom ustanovom preuzeo je Kanton Sarajevo.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});