fbpx

KATASTROFALNE POSLJEDICE BUĐENJA NOĆU: Prekid sna ne uništava samo dobro raspoloženje!

Autor: dnevno.ba

Stručnjaci navode da prekidanje sna ima veoma loš učinak na nas nakon buđenja te da je gore tako spavati nego spavati vremenski kraće. Razlozi za prekidanje sna mogu biti različiti: od zdravstvenih, preko neočekivanih, a najčešće se budimo sami tijekom noći kada osjećamo da ćemo zakasniti. Isprekidan san je najveći razlog za neraspoloženje od ranog jutra.

Koliko god da nam se čini da se zbog manjka sna možemo tako osjećati, znanstvenici su došli do zaključka da je ipak prekidanje sna jači uzrok neraspoloženja. U jednom istraživanju, 62 osobe bile su izložene različitim uvjetima za spavanje. Nakon tri uzastopne noći, koliko je trajao eksperiment, sudionici su bili izloženi prisilnim buđenjima nekoliko puta tijekom noći ili su kasno otišli na spavanje.

Upravo se tako došlo do zaključka kako prekidanje sna utječe na raspoloženje, a kako kasno odlaženje na spavanje utječe na naš organizam. Prekidanje sna veoma je stresno za organizam koji se zbog toga ne odmara dovoljno i ne prolazi kroz sve faze sna kako bi trebalo, što dovodi do značajnog pada dobrog raspoloženja.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI