fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Koliko je solarij zapravo štetan za kožu? Evo tko ga ne smije NIKAKO koristiti!

Autor: dnevno.ba

Stigli su nam vrući ljetni dani. Dok je zimi našoj koži potrebna zaštita od hladnog vremena, ljeti ju treba štititi od sunčevih zraka.

Što je potrebo činiti kako bismo uspješno očuvali naš najveći organ, kako njegovati kožu u nadolazećim ljetnim danima… – sve nam je objasnio dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog iz poliklinike Poliderma.

Kako pripremiti kožu prije ljeta?

Ljeti je potrebno uzimati karotenoide, vitamin A, posebno astanksantin te postupno izlagati kožu suncu kako bi se izbjegla pigmentacija. Jako je bitno čistiti lice, pogotovo dubinski, kako bi se skinula mrtva koža te kako bi se potaknulo stvaranje sloja nove kože.

Koliko je solarij zapravo štetan za kožu? Je li dobro u njemu prije mora dobiti temeljnu boju?

Solarij je štetan za kožu, no ukoliko imate samokontrolu te se možete izlagati umjereno, samo da nabacite blagu boju – recimo da možete ići. Bitno je prekriti madeže i dekolte te ukloniti parfeme prije solarija. Osobe svijetle puti te osobe koje su u prošlosti bolovale od karcinoma kože NIKAKO se ne savjetuje odlazak u solarij.

Nakon izlaska iz mora – je li bolje ostaviti sol na koži ili se odmah otuširati?

Sol ima dobar efekt na kožu, no ukoliko imate suhu i osjetljivu kožu tada se savjetuje isprati. Pogotovo ukoliko je netko sklon dermatitisu, preporuča se tuširanje; no ukoliko vam sol na koži ne smeta – nema potrebe za ispiranjem.

Postoje kreme za sunčanje, ali i one nakon sunčanja. Imaju li ove druge neki efekt?

Kreme za sunčanje su izuzetno bitne i imaju jako velik efekt, a to je upravo onaj neutralizacije onoga što je sunce oštetilo. One također potiču oporavak kože, preveniraju razvoj novih i popravljaju postojeće pigmentacije. Možemo slobodno reći da su kreme sa zaštitnim faktorom zapravo sastavni dio njege kože i lica. Jako je bitno nakon sunčanja koristiti kreme za njegu i obnovu lica i tijela.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});