fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Najpotrebniji su nam kreveti na intenzivnim njegama, hoće li nas taj nedostatak jako koštati?

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

MOSTAR - Sukladno očekivanjima i u Bosni i Hercegovini se događa porast broja oboljelih od korona virusa, a da se i ne spominje broj onih koji su u izolaciji. Prema posljednjim informacijama, istina neslužbenima, dva nova odredišta samoizolacije su Ljuti Dolac i samostan na Šćitu (Rama)!

No, u ovom trenutku je pravo pitanje koliko na intenzivnim njegama diljem Bosne i Hercegovine ima spremnih kreveta? Ovo pitanje postavljamo svim ključnim političkim dužnosnicima, kako onima koji se još vode kao zdravi, tako i onima koji su trenutno u izolaciji, jer vidimo da se dosta njih s tih nekih ključnih pozicija ne pojavljuju u medijima (možete pretpostaviti zbog čega), iako zbog zaštite osobnih podataka, kako je to naložila Agencija za takve stvari u ovoj državi, ne možemo iznositi imena takvih u javnost, iako imamo pouzdane informacije za njih, ali nećemo kršiti to pravilo. Međutim, bilo kako bilo, postavljamo upit i gospodi na državnoj razini, kao i svima njima na nižim razinama vlasti – budite ljudi barem jednom pa odgovorite koliko imamo kreveta na intenzivnim njegama?

To je gospodo ključno pitanje u borbi protiv korona virusa, jer ako znamo da Mostar ima ili bolje rečeno nema ni 20-ak kreveta na intenzivnim njegama u obe ovdašnje bolnice, s tim da nijedna druga zdravstvena ustanova na potezu od Livna do Neuma nema odjel intenzivne njege, moramo se zapitati kako ćemo uspjeti primiti veći broj zaraženih, jer oni moraju biti na intenzivnoj njezi pošto im smještaj u kojekakvim dvoranama neće pomoći.

Dakle, pitamo vas gospodo – od koga se može tražiti pomoć takve vrste u ovom trenutku?

Predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u gostovanju na BHRT-u spomenuo kako je Europska Unija odobrila Bosni i Hercegovini 28 milijuna eura za zdravstvo, međutim kakva korist od tih sredstava ukoliko ih se brzinski ne može utrošiti za pravu svrhu i spasiti ljudske živote? Znamo da nam je nužna veća količina različite medicinske opreme, ali ako nemamo dovoljan broj kreveta na intenzivnim njegama onda gotovo da nemamo ništa u vremenu koje jako brzo slijedi. Ili se Vi stvarno toliko uzdate u to da će otopliti pa će nas virus mimoići?

I ja se uzdam u Božju pomoć za sve nas, ali ako sami ne pružimo maksimum u tome da si što je više moguće olakšamo ovu borbu pa zašto bi nam onda i Bog pomagao?

S obzirom da je cijela Europa trenutno u “okršaju” s korona virusom upitno je koliko nam ona može u bilo kojem smislu pomoći, baš kao i Amerika, međutim zašto se ne bi tražila pomoć od prijatelja iz Kine i Rusije? Milorad Dodik i Dragan Čović su jako bliski s ruskim prijateljima, Dodik ih čak braćom naziva, dok su Kinezi zadnjih godina dobrano zavladali bh gospodarstvom, dobivaju sve ključne projekte, pa je možda pravo vrijeme da se pokažu koliki su nam stvarno prijatelji? Vidimo koliko zadnjih dana pomažu Italiji i Srbiji, no za BiH baš i ne pokazuju veliku brigu. A možda od naših nitko nije ni apelirao! A možda gospodo da pokušate? Barem Vi koji niste u izolaciji. Ništa vas ne košta. Ništa nećete s time izgubiti. A svi možemo jako puno dobiti.

Mogli bi u skupinu “jokera zovi” uvrstiti i Saudijsku Arabiju, jer se među bočnjačkim političkim liderima nemali broj njih fali s ljubavlju koju ta zemlja iskazuje prema Bosni i Hercegovini na raznorazne načine, možda i “usisaju” određenu financijsku injekciju u naše zdravstvo, ali kao što rekoh nama u ovom trenutku najviše mogu pomoći Kina i Rusija. Ne sa novčanim donacijama nego s liječničkim timovima, njihovim znanjem i iskustvom, kao i medicinskom opremom koju posjeduju. Sada tek vidimo da nije u šoldima sve.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});