fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Krumpir daje energiju, ali može biti i opasan ako ga kuhate na krivi način!

Autor: dnevno.ba

Dva su razloga zašto krumpir treba staviti u hladnu vod kada ga kuhamo.

Prvo, ako krumpir ubacite u vrelu vodu izvana će se vrlo brzo skuhati, ali sredina se ne može tako brzo zagrijati pa će joj trebati više vremena.

Stoga će se vanjski dijelovi početi raspadati ili će sredina ostati poluživa. To vrijedi i kada kuhate cijele krumpire i krumpire isječene na kockice. Ako ih stavite u hladnu vodu postupno će se i ravnomjerno zagrijavati pa tako ravnomjerno i skuhati.

Krumpir koji nije dovoljno dobro skuhan, nije dobar za zdravlje. Sirovi krumpir, naime, teško se probavlja. Ni intoksikacija, koja u najtežim slučajevima može biti iznimno opasna, nije šala. Štetni solanin koji se nalazi u krumpirovoj kori, zelenom ili proklijalom krumpiru vrlo je toksičan. Male količine tog toksina mogu izazvati akutnu intoksikaciju koju karakteriziraju povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca, glavobolje i drugo. Solanin, srećom, nije otporan na visoke temperature i zato je krumpir prije posluživanja važno skuhati ili ispeći.

Drugi je razlog ušteda vremena. Dok se voda polako zagrijava, možete pripremati druge namirnice za ručak. Naposljetku, krumpiru koji je stavljen u hladnu vodu treba manje vremena da se skuha.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});