fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Pixabay

Migrena nije obična glavobolja: Mnogi ne znaju dovoljno o ovoj bolesti

Autor: Hina

Obilježavajući hrvatski Dan migrene, udruga Migrena Hrvatska će kroz idućih tjedan dana provesti niz aktivnosti usmjerenih na pomoć oboljelima i informiranje o toj neurološkoj bolesti koja je često nedijagnosticirana, neliječena te percipirana kao „obična glavobolja“.

Udruga je u Zagrebu organizirala javno-zdravstvenu akciju na Trgu Petra Preradovića tijekom koje se građani mogu informirati o migreni, o njenoj prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života, a mogu posjetiti i kupolu koja simulira migrenski napad kako bi im se približilo što proživljavaju i s čime se nose oboljeli.

Prema epidemiološkim istraživanjima, od migrene boluje 12 posto ukupne populacije, a češća je kod žena nego kod muškaraca. U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 ljudi.

Pročelnica poliklinike za neurologiju KBC Zagreb Darija Mahović Lakušić ističe kako dijagnosticiranih bolesnika ima puno manje, a razlog su rijetke pojave napada, zbog čega oboljeli nisu pregledani kod neurologa, ili se bolesnici često i sami liječe.

S obzirom da bolesnici s migrenskom glavoboljom pate od jake boli koja se pogoršava svakom fizičkom aktivnošću, a imaju često mučninu i povraćaju te im smeta svjetlo i buka, ta vrsta glavobolje onesposobljuje bolesnika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i poslovnih obaveza.

Migrena predstavlja velik socioekonomski teret društvu. Smatra se da trećina troškova za liječenje migrene otpada na lijekove i preglede liječnika, a čak dvije trećine na indirektne troškove koji uključuju izgubljene radne dane ili smanjenu učinkovitost na poslu.

“Procjenjuje se kako je to najskuplja neurološka bolest u Europskoj uniji, na koju se troši više od 27 milijardi eura godišnje”, kaže Mahović Lakušić.

Migrena je glavobolja koja bez lijekova traje između četiri i 72 sata, a bol je umjerenog do znatnog intenziteta.

Oko 60 posto bolesnika boli polovica glave, dok je u ostalih prisutna difuzna, obično pulsirajuća bol, uz moguću mučninu i/ili povraćanje. Bolesnike često smeta svjetlo, buka i mirisi te se glavobolja pogoršava fizičkom aktivnošću.

“S obzirom da migrena obično započinje u dobu puberteta, a u ženskoj populaciji u većini traje do menopauze, ona značajno ugrožava radno aktivnu populaciju”, navodi Mahović Lakušić.

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});