fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Mislite da imate ‘samo’ gripu i da ćete ju odležati? Može biti riječ o bolesti od koje Hrvati najviše umiru

Autor: dnevno.ba

Srčane bolesti su i glavni uzrok smrti među ženama, a razlog tomu su i netipični simptomi. Bol u prsima dulji od pola sata najkarakterističniji je znak srčanog udara, no on često može izostati. Primjerice, kod žena bol često može biti zamijenjen peckanjem.

Osim toga, muškarci češće osjećaju bol u lijevoj ruci, a žene u obje ili između lopatica. Izuzetno je važno potražiti liječničku pomoć tijekom prvih sat vremena jer to značajno povećava šanse oporavka. Mučnina i bol u želucu jedan su od najzanemarenijih znakova srčanog udara – od lagane žgaravice do snažne mučnine i grčeva, a najčešći su u žena i ljudi starijih od 60 godina.

Znak infarkta je i kašalj ili hripanje zbog nakupljene tekućine u plućima. Simptomi slični gripi, poput znojenja, iscrpljenosti i slabosti, također mogu biti znak infarkta, osobito ako ih ne prati visoka temperatura.

10 sigurnih znakova

-Dugotrajan bol koji izaziva osjećaj drobljenja, stiskanja ili vreline u grudima

-Vrtoglavica, groznica i slab puls

-Bol koji zahvaća druge dijelove tijela ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust

-Ljepljiva koža, sivilo lica te jak osjećaj opće slabosti

-Osjećaj opće slabosti

-Ubrzan, nepravilan puls

-Nesvjestica – u svakom desetom slučaju nesvjestica je jedini znak srčanog udara

-Tjeskoba – srčani udar katkad je popraćen neobjašnjivim strahom od smrti

-Hladan znoj često prati srčani udar

-Zadihanost tijekom mirovanja može biti znak plućnih bolesti, ali i srčanog udara

-Nalet hladnog znoja

-Tegobe s erekcijom

Čak dvije trećine muškaraca oboljelih od srčanih bolesti imalo je teškoća s erekcijom i prije dijagnoze. Razlog tomu je suženje krvnih žila – oko srca i oko penisa. Nekoliko tjedana prije srčanog udara više od 70 posto žena iskusilo je snažan umor zbog kojeg nisu mogle ustati iz kreveta. Takve simptome javite liječniku.

Ako srčani mišić ne radi kako treba, krv ne može ”isprati” otpadne tvari iz tkiva, pa može doći do edema, odnosno oticanja, najprije u stopalima i gležnjevima. Čak 90 posto prvih srčanih udara izazvali su pušenje, povišeni tlak, prehrana, debljina, neaktivnost i stres.

Pripazite

Atipični simptom srčanog udara može biti bol u leđima ili trbuhu zbog čega pacijenti završe na gastroskopiji, a zapravo su imali infarkt.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});