fbpx

Napuhnutost trbuha: Uzrok, simptomi i kako riješiti ovaj neugodan problem?

Autor: Dnevno.ba

Nadutost ili napuhanost trbuha najčešće ne ukazuje na veći zdravstveni problem, no može biti vrlo neugodna pojava.

Napuhanost trbuha kod žena se drugačije očituje nego kod muškaraca pa tako može imati i različite uzroke. Riječ je o osjećaju povećane količine plina u želučanom i/ili crijevnom sustavu. Ovo može uzrokovati podrigivanje, ispuštanje smrdljivih vjetrova te glasno “kruljenje” u želucu.

Napuhanost trbuha obično nije opasno stanje
Uzrok napuhanosti trbuha najčešće je višak zraka koji se unese za vrijeme konzumiranja hrane i pića te stvaranje plinova u trbuhu zbog namirnica koje se konzumiraju. Na nastanak nadutosti mogu utjecati i svakodnevna ponašanja, manjak kretanja i stres. Uzrok napuhanog trbuha mogu biti i bolesti poput upale mokraćnih puteva, jetre ili crijeva, no ako se ne radi o intenzivnom pritisku ili boli u trbuhu, obično su uzroci benigni.

Ovo su najčešći uzroci napuhanosti trbuha:

– prebrzo hranjenje i gutanje prevelike količine zraka
– prejedanje
– konzumiranje namirnica koje potiču vjetrove
– intolerancija na laktozu, šećer ili gluten
– alergije na određenu hranu
– zatvor
– konzumiranje alkohola ili gaziranih pića
– PMS kod žena
– stres
– manjak kretanja i tjelovježbe
– divertikulitis
– upala mokraćnih puteva
– upalna bolest crijeva

Prebrzo hranjenje koje uključuje premalo žvakanja hrane može utjecati na pojačano gutanje zraka. Zrak je plin koji se može gutati s hranom ili tekućinom, a to će posebno biti jasno kod konzumiranja alkoholnih ili gaziranih pića. Alkoholna pića se obično piju brže pa se uz to može gutati zrak, a gazirana u sebi sadrže ugljični dioksid koji može uzrokovati napuhanost trbuha.

Većina progutanog zraka od hrane ili tekućine se izbacuje podrigivanjem ili vjetrovima, no gutanje velike količine zraka može uzrokovati bolove u trbuhu, napuhnutost trbuha, jako podrigivanje i ispuštanje vjetrova.

Hrana koja napuhuje trbuh
Osim što zrak ili plinovi mogu biti uneseni kroz usta i hranjenje, oni se mogu stvarati u želučanocrijevnom sustavu. To objašnjava činjenica da određena hrana napuhuje trbuh i izaziva nadutost. Dakako, reakcija na različitu hranu ovisit će od osobe do osobe, a posebno će drugačije biti kod onih koji su osjetljivi ili imaju smanjenu toleranciju na neke namirnice.

Bakterijskom razgradnjom hrane u crijevima mogu nastati vodik, metan i ugljikov dioksid. Na stvaranje ovih plinova utječe određena hrana poput grahorica ili kupusa. Hrana koja uzrokuje nadutost trebala bi se izbjegavati jesti svakog dana ili možda zamijeniti s drugim namirnicama koje neće stvarati napuhanost trbuha.

Najčešće namirnice koje stvaraju nadutost trbuha su mliječni proizvodi, posebice prerađeni proizvodi kod kojih se koriste dodatni konzervansi za održavanje svježine. Mlijeko, sir, vrhnje i ostali proizvodi od mlijeka mogu stvarati nadutost čak i kada osoba nema problema s niskom tolerancijom laktoze. Ako niste sigurni je li ta vrsta proizvoda krivac, pokušajte ih na neko vrijeme izbaciti iz prehrane ili zamijeniti s biljnim namirnicama poput bademovog mlijeka.

Celijakija ili intolerancija na gluten nije rijetka pojava kod ljudi te je napuhanost trbuha često među prvim simptomima ove bolesti. Doduše, ne morate imati problema s tolerancijom na gluten da biste osjetili nadimanje nakon konzumiranja ugljikohidrata koji ga sadrže. Tako napuhanost mogu uzrokovati žitarice, tjestenina, peciva, bijeli kruh i ostali proizvodi koji se rade od pšenice. Osim što nije najbolje za naš organizam jesti previše ugljikohidrata, ako želite izbjeći napuhanost trbuha nemojte zajedno jesti ugljikohidrate i namirnice visoke kiselosti poput bijelog kruha i rajčica. Također se ne preporučuje miješanje kruha i proteina jer to može uzrokovati poremećaje u probavi.

Druga hrana koja napuhuje je:

– soja i proizvodi od soje
– jabuke
– češnjak
– šparoge
– leća
– grah, grahorice, mahunarke
– zaslađena hrana i pića
– kelj, prokulica, brokula, cvjetača i drugo kupusasto povrće
– pržena i masna hrana
– sol i posoljena hrana

Ako nakon konzumiranja neke od navedenih namirnica osjećate napuhanost trbuha te se to počinje javljati uz bolove, učestale vjetrove, podrigivanje, proljev ili zatvor, vrijeme je da promijenite prehranu i isprobate nešto novo.

Stres uzrokuje nadutost u trbuhu
Za zdrav organizam nije dovoljna samo dobra prehrana iako je to velik i važan korak. Da bi cjelokupni želučanocrijevni sustav dobro funkcionirao bilo bi dobro kada na njega ne bi utjecao stres. Naime, stres može uzrokovati napuhanost trbuha.

Pojava stresa može utjecati na stvaranje nemirne probave, kruljenja u trbuhu ili potrebe za obavljanjem velike nužde. Tjeskoba i stres mogu pogoršati delikatan balans probave tako što je usporavaju ili ubrzavaju. Simptom usporavanja probave tako može biti napuhanost trbuha, ali i osjećaj boli i težine u trbuhu te zatvor. Kod nekih osoba je moguće da se probava ubrza pa se pojača učestalost vjetrova i pražnjenja uz osjećaj pritiska ili boli u trbuhu. Ako osoba pati od bolesti želuca ili crijeva poput gastritisa ili čira na želucu, intenzivnije će osjećati ove promjene.

Do ovoga dolazi zbog toga što stres uzrokuje pojačano lučenje hormona kortizola, a koji stvara “bori se ili bježi” moment u našem organizmu kada osjetimo stres. U tim trenucima se tijelo počinje boriti da preživi te probavljanje hrane stavlja po strani dok ne prođe povišena razina stresa. Međutim, ako stres traje duže ili je kontinuiran kao kod osoba koje pate od anksioznosti, ti se simptomi mogu pojavljivati cijelo vrijeme.

Osim osjećaja napuhanosti trbuha, stres može uzrokovati osjećaj boli u trbuhu, osjećaj pečenja u želucu, „leptiriće u trbuhu“, učestalo ispuštanje vjetrova, mučninu, poteškoće s gutanjem hrane, zatvor i proljev.

Sa sve većom količinom istraživanja na ovu temu, sve je jasnija povezanost mozga i naše probave. Podaci pokazuju kako, osim što želja za hranom može utjecati na osjećaj gladi u trbuhu, disbalans hormona u probavi može utjecati na naš mozak i ponašanje.

Način rješavanja ovog problema leži u rješavanju stresa i anksioznosti u čemu mogu pomoći bihevioralna terapija, psihoterapeutski pristup, promjena nekih životnih navika te lijekovi.

Manjak kretanja stvara nadimanje u trbuhu
Sjedilački način života nije dobar za mnogo toga po pitanju našeg zdravlja, a posebice kod napuhnutosti trbuha. Manjak kretanja i vježbe može doslovno usporiti crijeva i kompletnu probavu, pogotovo ako uopće nemate naviku kretanja. Smanjena aktivnost omogućava da se hrana duže zadržava u organizmu te tako bakterijama daje više “materijala” od kojih stvaraju plinove koji uzrokuju napuhnutost trbuha.

Usporena crijeva i probava zaista mogu pojačati bolove u trbuhu, smanjiti količinu pražnjenja te uzrokovati bolesti želuca i crijeva zbog nakupljanja bakterija. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje šetnju od barem pola sata dnevno te učestalo kretanje kroz cijeli tjedan, kao i bavljenje nekim tjelesnim aktivnostima. Osim što će pomoći u probavi i smanjiti napuhanost trbuha, poboljšat će cjelokupno stanje organizma.

Kako liječiti napuhanost trbuha?
Liječenje napuhnutosti trbuha najbolje se izvodi tako da se riješe uzroci. Najbolje bi bilo izbaciti hranu koja nadima, a ako nismo sigurni o kojoj se hrani radi da je problematična, promjena prehrane i lagano mijenjanje namirnica moglo bi napraviti veliku promjenu. Prilikom hranjenja bilo bi dobro razmišljati o tome da se hrana sažvače dovoljno puta te da se guta što manje zraka ako je to moguće. Jedan od boljih načina za to je hranjenje u opuštenoj sredini i bez žurbe.

Napuhanost trbuha bit će manja ako se dnevno krećete barem pola sata te se bavite nekim sportom ili radite tjelovježbu svakog dana. Tjelovježba i kretanje utjecat će i na smanjenje stresa i anksioznosti koje bi trebali svesti na minimum kako bi se riješili napuhanosti trbuha.

Za smanjenje nadutosti mogu se koristiti probiotici te određeni biljni čajevi, no isto se preporučuje uz savjetovanje liječnika. Veliku pomoć pružit će i konzumiranje dovoljne količine vode kroz dan jer će olakšati probavu. No, niti u tome ne treba pretjerati.

Ako unatoč promjeni navika, namirnica i smanjivanju stresa i dalje osjećate napuhnutost trbuha, obratite se liječniku kako bi se ustanovilo radi li se možda o nekoj bolesti vezanoj uz probavu.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI