fbpx

Navike koje će vam pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa

Autor: dnevno.ba

Od dijabetesa boluje veliki broj ljudi, jedna od pet osoba ne zna da ima ovu bolest. Ako se ne liječi, može dovesti do velikih zdravstvenih problema. Stoga je prepoznavanje simptoma ključno za zdravlje.

Dijabetes tipa 1 je autoimuni dijabetes i događa se jer tijelo napada stanice koje proizvode inzulin. Do dijabetesa tipa 2 dolazi jer tijelo ne može ispravno koristiti inzulin, postaje otpornije na njega i na kraju proizvodi malo ili uopće ne proizvodi inzulin, piše Eatthis.com.

Predijabetes je izazvan povećanom razinom inzulina u krvi i ako se to stanje ne prepozna na vrijeme, dolazi do razvoja dijabetesa tipa 2, navode stručnjaci.

Ističu kako uravnotežen način života, što uključuje zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu, može pomoći u smanjenju rizika od komplikacija povezanih s dijabetesom.

Simptomi dijabetesa:

Pojačano mokrenje i žeđ

Nakon što se razvije dijabetes tipa 2, stanice gušterače, koje izlučuju inzulin, počinju odumirati, a tijelo pokušava ukloniti višak šećera u krvi pojačanim mokrenjem, a onda dolazi i do pojačane žeđi.

Pojačana glad

Iako razina šećera u krvi raste, šećer ne dolazi do mozga pa je to signal hipotalamusu da organizam treba više hrane.

Pravilna uravnotežena prehrana

Ako jedete uravnoteženu prehranu, veća je vjerojatnost da ćete smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa.

U prehranu dodajte više povrća bez škroba poput zelene salate i nemasne proteine koji se nalaze u hrani kao što je losos i piletina.

Redovita tjelovježba

Vježbanje je jedna od važnijih komponenti zdravog načina života jer pomaže u poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

Pogotovo je važno za osobe s dijabetesom jer pomaže u snižavanju šećera u krvi, može smanjiti razinu šećera do 12 sati. Stoga, u svoju dnevnu rutinu uključite 30 minuta hodanja, plesanja ili neku drugu aktivnost.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI