fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nekad na zlom glasu, sad je neizostavna u kuhinji i izvan nje! NAMIRNICA ZBOG KOJE SE LOME KOPLJA

Autor: dnevno.ba

Svinjska mast dugo vremena bila je na zlom glasu. Sve donedavno potrošnja svinjske masti značajno je opadala jer mnoga su istraživanja govorila da je odgovorna za visoki kolesterol i porast bolesti srca.

Trebala su proći desetljeća da znanost okrene ploču. Umjesto svinjske na loš glas došle su takozvane ‘transmasti’ koje sadrže industrijski prerađena biljna ulja i margarin, a danas ipak znamo da svinjska mast može biti iznimno zdrava, pod uvjetom da je konzumirate umjereno i na odgovarajući način.

Preporuča se jer u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće, a vrlo je bogata oleinskom kiselinom koja povoljno djeluje na krvožilni sustav.

U kulinarstvu svinjska mast svakako ima svoje prednosti, odlična je kada se prži na njoj jer meso ne upija previše masnoće i dobija izniman okus. Također, naše bake – barem na kontinentu – uvijek će reći da svinjska mast savršena za pripremu dizanog testa. Može se konzimirati i kao ukusan namaz na kruh (pogotovo posutu crvenom paprikom), a tu su jasno i čvarci.

No, nije ni svaka svinjska mast ista. Sve njene prednosti stoje samo ako je riječ za onoj proizvedenoj u domaćoj radinosti, od domaćih svinja koje jedu prirodnu hranu. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se baš za konzumaciju jer je često tretirana dodacima poput emulgatora, a oism toga i farmski uzgojene svinje jedu mahom industrijsku hranu.

Osim što je korisna u kuhinji, svinjska mast je poznata i kao prirodni lijek, ublaža kožne tegobe, dišne i reumatske bolesti, a s koljena na koljeno prenose se savjeti o domaćih balzamima i oblozima od svinjske masti.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});