Ako želite dug, zdrav i aktivan život, neka vaša kuhinjsk...
Nemate pojma kakve sve blagodati nudi kokosova voda! Evo kako ju napraviti kod kuće!
U svojoj domovini, Aziji, kokosova voda od davnine je poznata kao omiljeni napitak za što je zaslužan izvrstan okus i efekt hlađenja koji je u dugim ljetnim razdobljima itekako poželjan. No, sada ga diljem svijeta koriste kao napitak broj 1 kada govorimo o hidrataciji i osvježavanju organizma.
U srednjoj Americi kokosova voda je također omiljeno piće koje se nudi na odmorištima uz autoceste ili na plažama pod nazivom ‘agua de pipa’, gdje kokos otvaraju pred vama i tako garantiraju svježinu njegova soka.
Kokosova voda se savjetuje u svim detoksikacijskim dijetama, a osobito u vrijeme posta. Dovoljno je popiti dvije čaše na dan. No, ako i bez obzira na dijetu ili post, popijete jednu čašu svakog jutra na prazan želudac tijekom sedam dana, dobro ćete učiniti jer očistit ćete organizam i popraviti raspoloženje.
Osim što je bogata vitaminom C i B, kokosova voda sadrži cijeli niz minerala – kalcija, kalija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i bakra, a budući da sadrži glukozu, ima ugodan slatki okus, pa je pogodna i za dijabetičare, jer ne sadrži ostale šećere. Osim toga, iznimno je bogata proteinima, a njen sastav je vrlo sličan plazmi, prirodnoj tekućini koja cirkulira našim tijelom, koja se često u medicini koristi umjesto transfuzije.
Kokos sadrži zasićene masne kiseline u kojima prevladava laurinska kiselina. Laurinska kiselina je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a koristi je se kod problema s bolestima želuca i crijeva poput gljivica, Candide i sličnih bolesti.
Kako napraviti kokosovu vodu?
Izrada kokosove vode u vlastitom domu zaista ne može biti jednostavnija: potrebna su vam 2 sastojka i 10 minuta slobodnog vremena.
Sastojci:
1 l vode
250 g kokosovog brašna
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Postupak:
Zagrijte vodu, ali ne dozvolite da zakuha. Vodu ulijte u blender pa joj dodajte kokosovo brašno. (Ako u blender ne stane ova količina vode, podijelite oba sastojka na dva, pa kokosovo mlijeko pripremite u 2 puta.) Miksajte na visokoj brzini nekoliko minuta, dok ne postane kremasto. Kad je gotovo, tekućinu procijedite kroz cjediljku, pa potom i kroz gazu kako biste je “očistili” od preostalih komadića kokosa.
Ako vašoj kokosovoj vodi želite dodati okus, uvijek u gotovu vodu možete staviti pola žličice ekstrakta vanilije ili pola žličice kakaa u prahu. Odmah nakon pripreme kokosova voda je spremno za konzumaciju. Držite je u hladnjaku, pa popijte u 3-4 dana nakon pripreme. Budući da u ovoj vodi nema konzervansa, moguće je odvajanje masnoće na vrh vode, pa je samo promućkajte prije svake konzumacije.
ZADNJE VIJESTI
Ostavljanje otvorenih zavjesa dok spavate može povećati ri...
Pistacija je jedini orašasti plod koji osigurava lutein i k...
Maslinovo ulje je dugogodišnji favorit u prehrambenoj i kul...