fbpx

Nemate pojma kakve sve blagodati nudi kokosova voda! Evo kako ju napraviti kod kuće!

Autor: dnevno.ba

U svojoj domovini, Aziji, kokosova voda od davnine je poznata kao omiljeni napitak za što je zaslužan izvrstan okus i efekt hlađenja koji je u dugim ljetnim razdobljima itekako poželjan. No, sada ga diljem svijeta koriste kao napitak broj 1 kada govorimo o hidrataciji i osvježavanju organizma.

U srednjoj Americi kokosova voda je također omiljeno piće koje se nudi na odmorištima uz autoceste ili na plažama pod nazivom ‘agua de pipa’, gdje kokos otvaraju pred vama i tako garantiraju svježinu njegova soka.

Kokosova voda se savjetuje u svim detoksikacijskim dijetama, a osobito u vrijeme posta. Dovoljno je popiti dvije čaše na dan. No, ako i bez obzira na dijetu ili post, popijete jednu čašu svakog jutra na prazan želudac tijekom sedam dana, dobro ćete učiniti jer očistit ćete organizam i popraviti raspoloženje.

Osim što je bogata vitaminom C i B, kokosova voda sadrži cijeli niz minerala – kalcija, kalija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i bakra, a budući da sadrži glukozu, ima ugodan slatki okus, pa je pogodna i za dijabetičare, jer ne sadrži ostale šećere. Osim toga, iznimno je bogata proteinima, a njen sastav je vrlo sličan plazmi, prirodnoj tekućini koja cirkulira našim tijelom, koja se često u medicini koristi umjesto transfuzije.

Kokos sadrži zasićene masne kiseline u kojima prevladava laurinska kiselina. Laurinska kiselina je poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a koristi je se kod problema s bolestima želuca i crijeva poput gljivica, Candide i sličnih bolesti.

Kako napraviti kokosovu vodu?

Izrada kokosove vode u vlastitom domu zaista ne može biti jednostavnija: potrebna su vam 2 sastojka i 10 minuta slobodnog vremena.

Sastojci:

1 l vode

250 g kokosovog brašna

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Postupak:

Zagrijte vodu, ali ne dozvolite da zakuha. Vodu ulijte u blender pa joj dodajte kokosovo brašno. (Ako u blender ne stane ova količina vode, podijelite oba sastojka na dva, pa kokosovo mlijeko pripremite u 2 puta.) Miksajte na visokoj brzini nekoliko minuta, dok ne postane kremasto. Kad je gotovo, tekućinu procijedite kroz cjediljku, pa potom i kroz gazu kako biste je “očistili” od preostalih komadića kokosa.

Ako vašoj kokosovoj vodi želite dodati okus, uvijek u gotovu vodu možete staviti pola žličice ekstrakta vanilije ili pola žličice kakaa u prahu. Odmah nakon pripreme kokosova voda je spremno za konzumaciju. Držite je u hladnjaku, pa popijte u 3-4 dana nakon pripreme. Budući da u ovoj vodi nema konzervansa, moguće je odvajanje masnoće na vrh vode, pa je samo promućkajte prije svake konzumacije.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI