fbpx

Nemojte bježati od luka! Donosi brojne prednosti za zdravlje

Autor: Dnevno.ba

Premda od njega mnogi bježe zbog mirisa i neugodnog suzenja očiju prilikom rezanja, luk je zapravo jako zdrav.

Luk bi trebao trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, ali nemojte ih čuvati pored krumpira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.

1. Luk pomaže poboljšati zdravlje srca
Konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sustav. Naime, istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.

2. Bogat je antioksidansima
Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunološkog sustava i boljeg općeg zdravlja.

3. Pomaže smanjiti rizik od raka
Provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Sveučilišta Guelph zaključila je da je crveni luk najučinkovitiji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke, piše 24sata.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI