fbpx
Image by Marko Tomic from Pixabay

NEUGODNA I POMALO IZNENAĐUJUĆA VIJEST KOJA SE TIČE ZAGREBA Po ovom lošem trendu hrvatski glavni grad spada u top 10, nije dobro…

Autor: Hina

Zagreb je u petak bio jedan od deset gradova s najzagrađenijim zrakom, objavio je švicarski portal IQAir koji objavljuje podatke o kvaliteti zraka diljem svijeta,

Štoviše, u petak u osam ujutro Zagreb je bio među tri najzagađenija svjetska grada, zajedno s pakistanskim Lahoreom i indijskim Delhijem, da bi tijekom dana pao na šesto mjesto, prenosi u subotu Hina JUtarnji list.

Indeks kvalitete zraka AQI jučer u osam ujutro u glavnom gradu Hrvatske bio 169, a u podne 153, što se smatra nezdravim zrakom za osjetljive kategorije stanovništva.

“Trenutni podaci u Gradu Zagrebu su pokazali povremena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti PM10 na mjernoj postaji ZG-3 u zadnjih nekoliko dana, no za ukupnu ocjenu onečišćenosti (kategorizaciju kvalitete) potrebno je promatrati cijelu godinu. Povećane koncentracije lebdećih čestica, kao i njihova povremena prekoračenja uglavnom se pojavljuju tijekom zimskih mjeseci, odnosno pojavom meteoroloških uvjeta pogodnih za zadržavanje lebdećih čestica (posebno magla, bez pojave vjetra i dr.) te početkom sezone grijanja”, rekli su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Iz Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u preventivnu svrhu savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz prometnice, osjetljivim skupinama građana, uključujući uz ostale djecu, trudnice, starije osobe, oboljele od kroničnih bolesti dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava.

 

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI