fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Unsplash

Nutricionisti tvrde: Ovaj napitak dokazano ubrzava mršavljenje i snižava šećer u krvi

Autor: Dnevno.ba

Iako se o zelenom čaju još uvijek često vode rasprave, posljednje istraživanje Sveučilišta u Ohiju otkrilo je da konzumacija zelenog čaja može poboljšati zdravlje osobe snižavanjem šećera u krvi i poboljšanjem zdravlja crijeva, donosi Healthline. Prethodna istraživanja povezala su konzumaciju zelenog čaja s poboljšanim zdravljem srca zahvaljujući flavonoidima prisutnim u ovom napitku, antioksidansima koji mogu smanjiti takozvani loš kolesterol i pritom poboljšati rad krvnih žila.

Zeleni čaj može čak poboljšati zdravlje mozga, poboljšati raspoloženje, smanjiti stres, ubrzati mršavljenje te poboljšati kvalitetu sna. Ipak, jedna od najčešće poznatih prednosti zelenog čaja je kako piće može smanjiti nastalu upalu u tijelu jer djeluje protuupalno.

Nedavna studija objavljena u časopisu Current Developments in Nutrition zapravo je svojevrsni nastavak studije iz 2019. godine koja je povezivala konzumaciju zelenog čaja s mršavljenjem, metabolizmom i poboljšanim zdravljem crijeva kada je testirana na životinjama. U novoj studiji, nutricionisti su procijenili zdravlje crijeva kod ukupno 40 sudionika nakon konzumiranja ekstrakata zelenog čaja tijekom 28 dana. Nakon toga, sudionici su uzeli placebo kako bi znanstvenici mogli lakše procijeniti razlike.

Što su pokazali rezultati?
Tijekom jednog mjeseca konzumiranja zelenog čaja, istraživači su izvijestili o nižim razinama šećera u krvi kod svih sudionika, kao i smanjenim upalama crijeva. Do ovog su zaključka došli nakon što su otkrili smanjenje protuupalnih proteina u fekalnim uzorcima i smanjenje omjera šećera u urinu.

Njihova nada ovim istraživanjem bila je prvenstveno smanjiti učinke metaboličkog sindroma. Iako ovo nije klasična bolest, metabolički sindrom je skup stanja koji uključuju visoki krvni tlak, visoki kolesterol i visoki šećer u krvi, što povećava rizik od bolesti srca te dijabetesa. Uz smanjenu razinu šećera u krvi i upalu, čaj je također pomogao smanjiti simptom gastrointestinalne bolesti koja propušta toksine u krvotok te povećava upalu u crijevima, što također povećava rizik od razvoja kroničnih bolesti.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});