fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Obilježavanje Europskog dana doniranja organa u Tuzli

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Kao što je poznato, Vijeće Europe svake godine u listopadu, u drugoj zemlji, organizira Europski dan doniranja i transplantacije organa (EODD) kako bi podigli svijest građana o važnosti davanja organa, kao načina spašavanja i poboljšanja života.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da će središnja manifestacija obilježavanja EODD-a, s međunarodnim učešćem, biti upravo u Tuzli na Trgu Slobode 19. listopada od 12 do 15 sati, gdje ćemo ugostiti naše kolege iz Mreže transplantiranih JI Europe (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Rumunjska, Bugarska, S. Makedonija). Kako je Europski dan darivanja organa prilika da se oda počast svim darivateljima organa i njihovim porodicama i na ovoj manifestaciji u Tuzli, bit će pušteni u zrak bijeli i plavi baloni kao simbolična zahvala svima njima.

Ovom prilikom građani će imati priliku potpisati donorske kartice, ali i informirati se o značaju doniranja organa i transplantacijama uopće. Također će od naših gostiju moći saznati kakva je situacija u njihovim državama kada je ova problematika u pitanju.

Podsjećamo, da Bosna i Hercegovina, kada je u pitanju donacija i transplantacija organa, iz godine u godinu pada na ljestvici europskih i svjetskih zemalja. U ovoj godini imali smo samo 7 transplantacija sa živih donora i to isključivo u UKC Tuzla, a niti jednu s preminulog.

U Centru za transplantacijsku medicinu, nalazi se oko 230-240 pacijenata koji su na listi čekanja za bubreg, za transplantaciju jetre nešto više od 20 pacijenta, a na transplantaciju srca čeka oko 15 pacijenata.

Obilježavanje Europskog dana doniranja organa u Tuzli organizira Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, u suradnji s Donorskom mrežom BiH i Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Tuzlanskog kantona i uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, navodi se u priopćenju Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});