OBNAVLJA STANICE I ŠTITI OD SLOBODNIH RADIKALA: Iskoristite sezonu ovog ukusnog povrća koje jača imunitet, kosti, kožu, nokte

Autor: dnevno.ba

Patlidžan je povrće kojeg na tržnicama trenutno ima u izobilju. Možda ga niste voljeli jesti kao dijete, ali sad je došlo vrijeme da ga uvrstite u prehranu na dnevnoj ili barem tjednoj bazi.

Sadrži folnu kiselinu koja pomaže u obnavljanju stanica i crvenih krvnih zrnaca, bogat je manganom i antioksidansima koji organizam štite od slobodnih radikala, srčanih bolesti i tumora.

S obzirom da slobodni radikali u našem tijelu nastaju zbog raznih faktora, kao što su ultraljubičaste zrake, zagađeni zrak i slične pojave koje je teško izbjeći, prehrana bogata antioksidansima je uvijek dobar odabir.

Patlidžan je bogat vlaknima koja su obavezna za pravilnu funkciju probavnog sustava, ali i usporavaju apsorpciju šećera u tijelu. Kalij iz patlidžana je poznat po svom pozitivnom učinku na krvožilni i živčani sustav.

Iako je limun najpoznatiji izvor vitamina C, patlidžan je također dobar izvor tog vitamina, ali i vitamina K. Oni su zaslužni za rast noktiju, kose i tkiva. Osim toga, imaju mnoge dobrobiti za imunitet i jačaju kosti.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI