fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Održana donatorska večer za djecu bez roditeljskog staranja

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U organizaciji Hope and Homes for Children BiH sinoć je uprililčena donatorska večera s ciljem prikupljanja sredstava za uspostavljanje Dnevnog centra za djecu pod rizikom od razdvajanja.

Dnevni centar za djecu pod rizikom od razdvajanja predstavlja sigurno mjesto za djecu, koji obezbjeđuje pristup uslugama školskog sistema, socijalne zaštite i brige o zdravlju djece, te ima izuzetan značaj u prevenciji u razdvajanju od bioloških/hraniteljskih porodica koje su izložene višestrukim izazovima, kao i usklađivanje porodičnih odnosa. U Dnevnom centru djeca mogu dobiti topli obrok, sudjelovati u edukativnim radionicama i igrati se, dok njihovi roditelji imaju mogućnost da u Servisu za podršku porodicama i djeci stiču obrazovanje, pristupe tarapeutskim radionicama, a sve ciljem izgradnje kvalitetnijeg odnosa unutar porodice.

‘’Dnevni centar predstavlja jedan od projekata transformacije institucionalne brige za djecu bez roditeljskog staranja, a koncept se zasniva na zamjeni dosadašnjeg načina zbrinjavanja djece u ustanovi velikog smještajnog kapaciteta sa adekvatnijim alternativama. To prvenstveno podrazumijeva preveniranje razdvajanja djece od porodica putem Dnevnog centra, podrške porodicama. A za djecu za koju se ne može naći ni jedno rješenje zbrinjavanja uspostavljaju se Mali porodični domovi. Uspješno smo implemetirali ovaj projekt u Zenici, a u narednom periodu nadamo se izgradnji Malog obiteljskog doma u Tuzli. Usporedo s tim, provode se aktivnosti uspostavljanja drugih servisa poput Dnevnog centra, Servisa za podršku porodicama i djeci i mobilnih timova’’, istakla je Anisija Radenković, direktorica Hope and Homes for Children u BiH.

Projekat se provodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, JU Kantonalni centar za socijalni rad, UNICEF-om i KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo“, a Dnevni centar upravo bi trebao biti izgrađen u sklopu ove ustanove.

”U narednom periodu, Dom za djecu će moći aktivno pružati namjenske usluge centra, te će na taj način doprinijeti sistemskim rješenjima, za koje se svakako treba zalagati i dalje lokalna zajednica, ustanove socijalne zaštite, te svi nivoi vlasti. Donatorska večer od velikog je značaja kako bi se što prije prikupila financijska sredstva potrebna za rekonstrukciju i opremanje Dnevnog centra u objektu Doma za djecu. Kroz Dnevni centar će se promovirati i dječija prava, te osigurati bolja budućnost za djecu kako bi imala jednake šanse i postala aktivni subjekti u kreiranju svog života”, kazala je Belma Ahmagić, direktorica KJU „Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo“.

Donatorskoj večeri odazvale su se brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života, poput ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field, a prisutnima su se obratili i Arma Tanović i Latif Moćević, ambasadori organizacije HHC u BiH.

Nakon kratkih obraćanja, sve zvanice mogle su uživati u bogatom glazbenom programu i pjesmama Latifa Moćevića.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});