fbpx

Opada vam kosa, a ne znate zašto? Pročitajte, ovo bi mogli biti razlozi

Autor: dnevno.ba

Razlozi gubitka kose mogu biti krajnje jednostavni, od nedostatka vitamina do nasljednog faktora. Ovo je popis mogućih razloga. Ako ga prepoznate i počnete djelovati na vrijeme, možete spriječiti nastavak ispadanja vlasi.

Stres

Stres je najzastupljeniji razlog. Svaki vid veće ozljede, fizičke ili emotivne, može biti uzrok opadanja kose.

Hormoni

Opadanje kose se može uočiti kod početka korištenja pilula za kontracepciju ili kod naglog prestanka, jer one sadrže visoku razinu hormona.

Manjak proteina

Nedostatak proteina u organizmu također može dovesti do opadanja kose ili sporijeg rasta kose.

Nasljedni faktor

Ako potječete iz porodice u kojoj žene počinju gubiti kosu u određenom periodu, i sami ćete biti skloni tome. Ne postoji recept kojim ćete to moći spriječiti, no svejedno, trudite se održavati kosu što bolje možete.

Trudnoća

Trudnoća je jedan od vidova fizičkog stresa uslijed kojeg dolazi do alopecije zbog promjene u razini hormona. Do opadanja kose češće dolazi nakon rođenja djeteta, nego tijekom trudnoće.

Previše A vitamina

Zbog nagomilavanja vitamina A u organizmu dolazi zbog korištenja suplemenata u prehrani ili nekih lijekova. To je bezazlena pojava iz razloga što se kosa vraća normalnom rastu čim se uspostavi normalna ravnoteža tog vitamina u organizmu.

Anemija

Jedna od deset žena, starosti između 20 i 49 godina, je anemična, tj. suočava se s nedostatkom željeza.

Promjene mase

Nagle promjene tjelesne mase također mogu biti uzrok prorjeđivanja kose. To se može dogoditi i kada je gubitak mase dobar za vas, ali predstavlja traumu za organizam pa zbog fizičkog stresa dolazi do opadanja kose.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI