fbpx

Općina Centar Sarajevo donirala pakete prve pomoći za žene operirane od karcinoma dojke

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO – Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić i predsjednicom Udruženja ''Zajedno smo jedno'' Nerminom Hasić Nelom posjetio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje je ženama koje su operirane i liječe se na Klinici za onkološku i glanduralnu kirurgiju uručio pakete prve pomoći za postoperativni oporavak.

Sa njima je bila i generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović, priopćeno je iz Općine Centar.

Općina Centar je za nabavku 300 paketa iz svog budžeta izdvojila iznos od 10.000 KM.

„Našu višegodišnju uspješnu suradnju sa Upravom KCUS je od ove godine podržala i Općina Centar koja je financijski pomogla ovaj projekt, što predstavlja primjer pozitivne i lijepe suradnje. Desetljeće naše udruženje osigurava ove paketiće prve pomoći za žene operirane od karcinoma dojke. Također moram spomenuti da posljednjih deset godina imamo divnu suradnju sa nekoliko odjeljenja Kliničkog centra“ – kazala je Nela Hasić.

Načelnik Ajnadžić je napomenuo da je ovo projekt u kojem sudjeluju tri dobre strane: Općina Centar, Udruženje ”Zajedno smo jedno” i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

„Ovo nije prvi projekt koji zajednički radimo sa KCUS sa kojim imamo dobru suradnju. U budućnosti planiramo nastaviti našu sauradnju na projektima poput izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Bolnička i Asima Ferhatovića. Također imamo želju da poboljšamo zdravstvene usluge za naše sugrađane pa je u toku nabavka suvremenog medicinskog vozila koje će biti donirano JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo-Ambulanti obiteljske medicine Jablanička, a kupili smo i prostor za smještaj ambulante obiteljske medicine u novoizgrađenoj zgradi u Bolničkoj ulici“ – rekao je Ajnadžić.

Direktorica Izetbegović je ovom prilikom kazala da je Općina Centar jedna od najefikasnijih institucija s kojom godinama Klinički centar surađuje i da je malo situacija koje nisu uspješno dovedene do kraja.

„Uspjeli smo da na Kliničkom centru u roku od sedam dana uradimo dijagnostiku kod žena koje dođu na pregled i nema više višemjesečnih listi čekanja. Nakon što smo nabavili novi linearni akcelerator naš sljedeći korak ka uspješnijem liječenju malignih oboljenja je nabavaka aparata za intraoperativno zračenje koji košta oko milion i po konvertibilnih maraka. Sa ovim aparatom pacijenti nakon operacije ne bi morali ići na šestosedmično zračenje. Želja nam je da uspostavimo adekvatnu prevenciju na primarnom i sekundarnom nivou provođenjem pravilne dijagnostike čime bi kod pacijentica na vrijeme otkrivali karcinom dojke, te sa mnogo manje sredstava i sa većim uspjehom liječili naše pacijentice. Nažalost dobna granica oboljelih od karcinoma dojke se sve više smanjuje, sve više oboljelih su mlađe osobe“ – kazala je Izetbegović.

U Kliničkom centru na Koševu godišnje se obavi između 750 i 800 operacija malignih oboljenja, od čega je 450 operacija karcinoma dojke.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI