OPREZ, NIJE BENIGNO: Hrana koja vas bukvalno vodi u smrt

Autor: B92

PARIZ - Rezultati velike studije francuskih naučnika pokazali su da su osobe koje konzumiraju veću količinu ekstremno prerađene hrane poput gaziranih pića, industrijskog kruha, gotovih jela, gotovih pilećih medaljona ili mesnih prerađevina izložene povećanom riziku od preuranjene smrti.

Ali kako se spomenute namirnice često povezuju s ostalim nezdravim navikama poput pušenja ili nedostatka fizičke aktivnosti, naučnici kažu da je potrebno obaviti dodatna istraživanja da bi se slika u potpunosti zaokružila. Odnos između ishrane i bolesti je obično složen i rezultati istraživanja često se pogrešno tumače.

Rezultati francuskih naučnika, objavljeni su prošlog tjedna u stručnom časopisu JAMA Internal Medicine pokazuju da se povećanjem udjela ekstremno prerađenih namirnica u ishrani za samo 10 posto rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka povećao za 15 posto.

Radi se o pretjerano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljenih hidrata, zasićenih masti, pojačivača ukusa i ostalih aditiva od kojih su neki kancerogeni.

Riječ je uglavnom o jelima u čijem su industrijskom procesu proizvodnje korišteni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodne obrade prženjem.

A ne smiju se zaboraviti ni jela s dodatim bojama, emulgatorima, pojačivačima ukusa i ostalim aditivima. Mnogi sadrže vrlo malo vitamina i vlakana.

Od ranije je poznato da ekstremno prerađena hrana povećava rizik od razvoja kroničnih bolesti, karcinoma, dislipidemije i arterijske hipertenzije. Na osnovu nekoliko stupnjeva industrijske prerade isti tim francuskih naučnika je prošle godine proučavao utjecaj konzumiranja prerađene hrane na razvoj karcinoma.

U skladu s NOVA sistemom klasifikacije hrane koji priznaju svjetske zdravstvene organizacije, među njima i UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), hrana se, u ovisnsoti od stupnja prerade kategorizira u četiri grupe – niska ili nikakva prerada, korištenje dodataka u pripremi hrane, prerada hrane i ekstremna prerada.

Naučnici ističu da je najopasnija za zdravlje grupa ekstremno prerađene hrane, koja se svrstava u četvrtu skupinu NOVA-inog sistema klasifikacije hrane.

Za razliku od ekstremno prerađene, minimalno prerađena hrana i nakon obrade zadržava i izgled i nutrijente. U ovu grupu, npr. spadaju prethodno nasjeckano i za prodaju pripremljeno voće i povrće pakirano u vrećicama kao salata ili svježe zamrznuto. Tu su još i konzervirana tuna i grah, kao i paradajz u konzervi.

Nasuprot tome kompoti s voćem s dodatnim šećerom spadaju u grupu prerađene hrane, ali voćni deserti s dodatim šećerom, bojama i sredstvima za teksturiranje smatraju se ekstremno prerađenom hranom.

Zasoljeno meso spada u prerađenu hranu, ali dimljeno meso s dodatim nitrititima i konzervansima klasificira se u ekstremnno prerađenu hranu.

Studija francuskih naučnika sprovedena je između 2009. i 2017. godine, a u njoj je sudjelovalo oko 45.000 ispitanika starijih od 45 godina.

Autor: B92

ZADNJE VIJESTI