Osiguranje primarne zdravstvene zaštite starijoj populaciji

Autor: Dnevno.ba

TEL AVIV - U organizaciji Zdravstvene mreže Jugoistočne Europe, a uz pokroviteljstvo Vlade Izraela i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, u Tel Avivu je održan ministarski sastanak Zdravstvene mreže Jugoistočne Europe na temu „Osiguranje primarne zdravstvene zaštite za populaciju starije životne dobi“, na kojem je sudjelovala i delegacija Bosne i Hercegovine predvođena ministrom civilnih poslova BiH, Adilom Osmanovićem.

Sastanak je prilika za ministre da podijele iskustva i potrebe kroz učešće na brojnim okruglim stolovima na temu „Inovativne politike za zdravo starenje, razmjena iskustava i dobrih praksi“ i „Spremnost za hitne slučajeve u zemljama Jugoistočne Europe“ a nadovezuje se na ministarski sastanak održan u veljači ove godine u Crnoj Gori na temu važnosti vakcinacije, te predstavlja priliku da se prezentiraju aktivnosti poduzete u međuvremenu u zemljama članicama Zdravstvene mreže Jugoistočne Europe.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine od ukupnog broja stanovnika u 2013. godini, starosnu skupinu preko 65 godina činilo je 14,2%, a na osnovu podataka Svjetske zdravstvene organizacije, u 2014. godini taj postotak je iznosio 16%.

U Bosni i Hercegovini još od listopada 2009. godine implementira se projekt “Promocija mreža za zdravo starenje” uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Nizozemske. Kao rezultat toga otvoreni su Centri za zdravo starenje u tri županije u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, sa fokusom na poboljšanje zdravlja i kvaliteta života starijih osoba. Centri funkcioniraju kao dnevni centri namijenjeni osobama treće životne dobi, s ciljem da se osobe treće životne dobi aktiviraju te na taj način omogući im se zdravo, kako mentalno tako i fizičko starenje.

Ovaj model društvenog angažmana starijih osoba primjer je i ostalim zemljama u regiji, kao i članicama mreže Jugoistočne Europe kako bi, kroz razmjenu iskustava i potreba, mogli podići kvalitet života osoba treće životne dobi, kao preduvjet zdravog i aktivnog starenja, ističe se u priopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI