fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OSJEĆAJ KNEDLE U GRLU: Odmah odite liječniku, posljedice mogu biti smrtonosne!

Autor: dnevno.ba

Osjećaj knedle u grlu (globus-sindrom, lat. globus pharyngeus) česta je pojava, a opisuje se kao osjećaj stranog tijela u grlu.

Osjećaj knedle u grlu može imati organske, funkcionalne i psihološke uzroke. Kad nije moguće odrediti organski uzrok, riječ je o stanju zvanom Globus hystericus.

Simptomi koje osjećamo kod ovog stanja i to dublje u grlu su bol pri gutanju, osjećaj grebanja u grlu, žgaravica u grlu, osjećaj suhoće, osjećaj zaglavljenosti komada sluzi. 

Ako se soba često uzalud pokušava osloboditi tog osjećaja kašljanjem ili iskašljavanjem sluzi, ali bez stvarnog poboljšanja, nastupaju grlobolja i stalno gušenje, kao i nedostatak zraka, tj. anksioznost ili napadaji panike kao posljedica osjećaja stezanja u grlu.

Kako se u vratu nalaze važne žlijezde, dušnik i grkljan, prvo se trebaju medicinski isključiti strukturni uzroci. Nadalje je potrebno provjeriti radi li se o eventualnom stranom tijelu, npr. tumor jednjaka ili okolnih sluznica.

Akutni osjećaj stranog tijela može biti alergično uvjetovan, npr. ugrizom insekta ili prehrambenim alergenima. Važno je što prije razjasniti o čemu je riječ kako ne bi došlo do životno opasnog suženja dišnog trakta.

Brzo gutanje hrane može biti razlog zapinjanja hrane koje se uglavnom rješava gastroskopijom.

Kad osjećaj knedle u grlu traje dulje vrijeme, u pitanju može biti povećanje štitnjače, ali i Hashimotov tireoiditis, kronična autoimuna bolest koja zahvaća štitnjaču i naposljetku dovodi do njezine disfunkcije.

Dodatni razlozi za osjećaj nelagode mogu biti ciste i fistule na vratu, upala mandula,
te mikoza (gljivična infekcija).

Česti su uzroci osjećaja knedle u grlu prehlada, bronhitis ili upala uha pa je nerijetko prisutan i pritisak u prsima. Kod četvrtine slučajeva razvija se gastroezofagealni refluks odnosno povećani povratak  želučane kiseline u jednjak (žgaravica u grlu).

Napetosti mišića ili vezivnog tkiva mogu uzrokovati osjećaj knedle u grlu. Pojavljuju se od ožiljaka operacija na vratu ili u grlu ili nepravilnog držanja glave ili pak cijelog tijela.

Knedla u grlu – stres

Stezanje u grlu na nervnoj bazi također je česta pojava. Mentalni stres koji sa sobom nose neriješeni sukobi, anksioznost ili bolesti poput depresije često dovodi do privremenog ili trajnog osjećaja pritiska ili stranog tijela u grlu bez ikakvog organskog uzroka. U tim se slučajevima gutanje i disanje često opisuju kao teško ili bolno. Pogođeni imaju osjećaj da moraju stalno čistiti grlo.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});