Osmanović s predstavnicima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s predstavnicima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) o suradnji te organizacije s institucijama u oblasti zdravstva u BiH, te o aktivnostima koje su planirane za narednu godinu.

Šefica odjela za međunarodnu suradnju Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Maarit Kokki najavila je da bi u tijeku 2018. godine u saradnji s Europskom komisijom trebalo da bude izvršena procjena kapaciteta za sprovođenje nadzora i kontrole nad zaraznim bolestima u Bosni i Hercegovini. Rekla je da će biti analiziran pravni okvir u oblasti zdravstva u BiH u odnosu na Europsku uniju, stanje zaposlenih u oblasti zdravstva, prijenos podataka s lokalnog na državni nivo, koliko je država spremna da reaguje u slučaju pojave zaraznih bolesti, način funkcioniranja mikrobiologije u dijagnostifikovanju zaraznih bolesti te vertikalni sistem komunikacije u oblati zdravstva.

„Sve ove oblasti bit će dio procjene, a rezultat bi trebalo da budu preporuke za poboljšanje sistema kontrole bolesti“ – rekla je Kokki.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da će Bosna i Hercegovina imati veliku korist od analize koju planira Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, te da očekuje da će preporuke dati dodatni impuls u uspostavljanju boljeg praćenja i kontrole stanja u BiH. Posebno je naglasio važnost otklanjanja trenutnih prepreka u izvještavanju prema međunarodnim institucijama u oblasti kontrole bolesti.

„Ovo je izuzetno značajno pitanje za javno zdravlje u Bosni i Hercegovini, te treba naći najefikasnija rješenja kako bi pravovremeno dostavljali sve potrebne informacije međunarodnim institucijama“ – rekao je ministar Osmanović.

Predstavnici Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Bosni i Hercegovini borave tri dana, a posjetiće relevantne zdravstvene institucije i razgovarati o izazovima u nadzoru i kontroli nad zaraznim bolestima, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI