fbpx
Ilustracija: Unsplash

Ova jeftina namirnica može vam jako puno pomoći: Stručnjaci tvrde da s njom imate manju vjerojatnost od razvijanja srčanih bolesti

Autor: Dnevno.ba

Prema jednoj studiji, osobe koje svakodnevno piju šalicu čaja imaju 35% manji rizik da za života dobiju srčani udar ili neko drugo krvožilno oboljenje.

Profesor medicine Elliott Miller i njegov tim iz Sveučilišne bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu (Maryland, SAD) otkrili su da čaj može zaštititi srce. Dovoljna je samo jedna šalica čaja dnevno, crnog ili zelenog.

Znanstvenici su 15 godina pratili 600 muškaraca i žena dobrog zdravlja i bez prethodne povijesti bolesti srca. Tijekom tog vremena bilježili su koji su volonteri imali srčani ili moždani udar, bolove u prsima ili su pak umrli od drugih vrsta srčanih bolesti. Također su mjerili naslage kalcija u krvnim žilama dobrovoljaca tijekom petogodišnjeg razdoblja, uspoređujući ih s prethodnim razinama.

Rezultati su pokazali da su oni koji su pili čaj – jednu do tri šalice dnevno – imali 35% manju vjerojatnost da će razviti srčanu bolest od ostalih dobrovoljaca. Oni koji su pili čaj također su imali niže razine naslaga kalcija u svojim arterijama.

Iako je prerano za istraživače da uspostave izravnu vezu između konzumacije čaja i odsutnosti srčanih bolesti, oni prepoznaju prirodna zaštitna svojstva pića. To bi moglo biti zbog flavonoida koji se nalaze u čaju, vrsti antioksidansa koji podržava zdravlje srca.

Druga je teorija da bi ljudi koji piju čaj općenito mogli voditi zdraviji stil života, pri čemu čimbenici poput prehrane i tjelovježbe igraju pozitivnu ulogu u sprječavanju bolesti srca.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI