fbpx

OVO JE NAJČEŠĆA GREŠKA KOD NOŠENJA MASKI: Liječnica pojasnila kako umanjujemo njihovu učinkovitost

Autor: dnevno.ba

Zaštitne maske obavezne su u javnom prijevozu, trgovinama, shopping centrima i svagdje gdje se okuplja veći broj ljudi, uz naravno mjere održavanja distance i čestog pranja ruku. Pokazale su se pritom kao najučinkovitija metoda u borbi protiv širenja Covida-1, no zbog ovih grešaka, njihova učinkovitost se znatno umanjuje.

Kako bi znali kako točno nositi zaštitnu masku, pojasnila je liječnica hitne medicine Karen Jubanyik, koja je navela kako maksimizirati njihovu učinkovitost.

Prije svega, dr. Jubanyik poručuje da maska mora dobro pristajati vašem licu kako bi vas mogla štititi od virusa. Ako vam je maska velika ili mala, morat ćete je konstantno prilagođavati, a često dodirivanje maske rukama se ne preporučuje. Stoga je važno odabrati masku koja će vam dobro pristajati.

“Obratite pažnju i na materijal od kojeg je izrađena maska. Pazite da je materijal ugodan za vašu kožu. Ne želite da vam se pojavi osip”, savjetuje dr. Jubanyik.

Iako se to navodi od početka, mnogi zaboravljaju ili ignoriraju kako bi jednokratne maske uistinu trebali nositi jednokratko – ne preporučuje se da ih nosite više puta. Ako pak nosite pamučne maske ili maske od neke druge tkanine, možete ih nositi i više puta, ali potrebno ih je redovito prati. “Masku operite nakon svake upotrebe”, kazala je dr. Jubanyik.

Masku je potrebno oprati u vrućoj vodi ili u perilici rublja. Ako je maska izrađena od nekog izdržljivijeg materijala, možete je nakon pranja ubaciti u sušilicu ili je ostavite da se suši na zraku.

I ovo se počelo događati, a to je možda najgore što možete učiniti, iako možda mislite da time nekom radite uslugu. Ako vam se dogodilo da vas je netko zamolio da mu nakratko posudite masku kako bi mogao u trgovinu otići “po jednu stvar” nipošto to nemojte raditi. Zaštitne maske se nikako ne trebaju dijeliti s drugima, naglašava dr. Jubanyik.

Još jednom je važno napomenuti kako se osim nošenja maske potrebno pridržavati i drugih preventivnih mjera kao što su fizička distanca i redovito pranje ruku, savjetuje Eat this.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI