fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

OVO NIKAD NIJE BILO VAŽNIJE! Pucat ćete od zdravlja: Iz domaće kuhinje stiže moćan i jednostavan recept!

Autor: dnevno.ba

Kupus je namirnica naših djedova i baka i uglavnom je poznata svima koji su odrastali na kuhanoj hrani kod kuće. Brojna jela spremaju se od kupusa, namirnice koja je sastavni dio brojnih jela koja jedemo zimi. Iako spada u povrće koje nije previše omiljeno osobito u dječjoj populaciji, on je izrazito zdrav i poznato je da pomaže kod prevencije određenih bolesti, a u narodu je poznata kao jedan od svemogućih lijekova prirode.

Kupus pripada skupini namirnica niske energetske vrijednosti, oko 30 kcal na 100 grama. Bogat je vitaminom C, kalcijem, kalijem, vitaminima A, B1, B2, B6, niacinom, folnom kiselinom, antioksidansima, a udio masnoća vrlo je nizak. Od jeseni do kraja zime, kada je naš organizam podložniji prehladama i bolestima, razdoblje je kada se kupus najčešće priprema. Naime, on svojim prirodnim sastojcima pomaže kod obrane od raznih bolesti jačajući naš imunosni sustav, a među najvažnijim funkcijama koje mu se pripisuju jesu poboljšanje rada probavnog sustava i održavanje crijevne mikroflore, što mu omogućuju dijetetska vlakna i celuloza koju sadržava. U kupusu možemo pronaći i brojne fitonutrijente, a visok sadržaj tartronske kiseline čini ga odličnom namirnicom za održavanje tjelesne mase. Kuhanjem kupus gubi pojedine nutrijente, poput vitamina i minerala, stoga ga je bolje unositi u sirovom obliku ili ukiseljenog.

Ukiseljeni kupus odličan je za rješavanje mamurluka uzrokovanog pre velikom količnom alkohola. Krijepi i osvježava organizam. Dovoljno je da u zdjelicu izvadite kiseli kupus direktno iz vrećice i po želji možete staviti malo papra, a možete ga jesti i potpuno ne začinjenog. Utažit ćete žeđ i osvježit tijelo, a pritom vam neće biti mučno.

Recept za slatki kupus na domaći način

Sastojci:
• malena glavica slatkog kupusa
• 1 mrkva srednje veličine
• 1 rajčica
• 2 krumpira srednje veličine
• pola glavice luka
• ½ kg mesa prema želji (piletina, puretina, teletina)
• ostali sastojci prema željama: papar, sol, češnjak, celer

Priprema:

Za početak potrebno je sve namirnice nasjeckati na komadiće kako bi djeci bile što prihvatljivije. Dobro je da što manje začinite jelo jer djeca izbjegavaju jela u kojima ima dosta luka ili začina. Na laganoj vatri pirjajte luk, kojem postupno dodajte ostalo nasjeckano povrće (mrkvu, rajčicu, kupus) te meso, uz neprestano dodavanje vode. Pri samom kraju dodajte sitno nasjeckan krumpir i kuhajte na laganoj vatri. Začinite po želji.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});