fbpx
Foto: Unsplash

Ovo su namirnice koje su stvarni saveznici vašega mozga

Autor: Dnevno.ba

Inteligencija je sposobnost mišljenja koja omogućuje snalaženje u novim prilikama u kojima se ne koriste (ili nemaju dobar ishod) nagonsko ponašanje, ni učenjem stečene navike, vještine i znanja. Inteligencija je temelj uspješne školske izobrazbe, stjecanja znanja općenito te uspješna obavljanja profesionalnih zadaća i drugih ljudskih djelatnosti.

Budući da je inteligencija povezana s djelovanjem sveukupne ličnosti, na uspjeh u nekoj djelatnosti (ovisno o vrsti i složenosti) mogu u znatnoj mjeri utjecati i afektivne, motivacijske kao i druge osobine osobnosti.

Kvocijent inteligencije, vrijednost je koja se dobiva ako se podijeli tzv. mentalna dob s tzv. kronološkom dobi (pomnoženo sa 100). Ako npr. osmogodišnje dijete (kronološka dob je 8 × 12 = 96 mjeseci) ima inteligenciju prosječnoga desetogodišnjaka (mentalna dob = 120 mjeseci), onda ono ima kvocijent inteligencije 120/96 × 100 = 125.

Normalni je kvocijent inteligencije (obično se bilježi s IQ) 90 do 110. Izvan tih utvrđenih odnosa govorimo o intelektualnoj defektnosti i o natprosječnoj inteligenciji.

Koliko možemo učiri, prilagođavati se i razumjeti svijet oko sebe, ovisi ponajprije upravo o našem kvocijentu inteligencije.

Njegovu visinu određuju brojni faktori, no u određenoj mjeri i način prehrane, zaključak je jedne studije.

Ovo je popis namirnica koje naročito pridonose razvoju kognitivnih sposobnosti.

Sirova jaja sadrže proteine i zdrave masnoće ključne za razvoj moždanih funkcija, posebno kod mladih. Da bi nutritivne vrijednosti ostale što više očuvane, trebalo bi ih kuhati što kraće.

Zeleno povrće blagotvorno djeluje na cijeli organizam, pa tako i na mozak. Bogat je izvor vitamina E koji je ključan za zdravlje ovog organa, ali i smanjivanje rizika od Alzheimerove bolesti.

Orasi jačaju sposobnost pamćenja jer sadrže omega-3 masne kiseline i polinezasićene masti koje organizam ne stvara pa se moraju unositi hranom.

Istraživanja su pokazala da samo 29 g oraha sadrži 2,6 g omega-3 masnih kiselina, dok u samo jednoj žličici orahova ulja ima 1,4 g polinezasićenih masti.

Borovnice sadrže široku lepezu sastojaka koji su izravno povezani s razvojem i rastom mozga. Pojedina istraživanja pokazuju i da usporavaju proces starenja.

 

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI