fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ovo su opasnosti predugog korištenja slušalica

Autor: dnevno.ba

Među stvarima koje nas mogu naživcirati, jedna je zasigurno odlazak na posao bez slušalica koje su vam greškom ostale kod kuće. Situacija je grozna – dok ste mogli putovati uz najnoviji podcast ili pažljivo pripremljen popis pjesama, morat ćete se dosađivati, slušati druge ljude i njihove razgovore i buku prometa.

Ako ste pak nekad satima imali slušalice na ušima, možda ste primijetili da su vam uši ljepljive nakon skidanja. Istraživanje korištenja slušalica možda nije osobito opsežno, ali postoje korelacije između njih i nekih sličnih mehanizama, kao na primjer slušnih pomagala.

Problemi s ušnim voskom

Istraživači stoga sugeriraju da dugotrajna uporaba uređaja koji se stavljaju u uho, poput slušalica, može uzrokovati probleme s ušnim voskom.

Proizvodnja ušnog voska normalna je kod ljudi i mnogih drugih sisavaca i služi kao vrsta zaštitne sekrecije. Proizveden u vanjskom dijelu ušnog kanala, nastaje izlučivanjem uljnih i znojnih žlijezda, a koje zatim zadržavaju prašinu, bakterije, gljivice, dlačice i mrtve stanice kože u obliku voska. Oblaganjem kože vanjskog ušnog kanala sprječava infekciju i stvara barijeru za insekte, bakterije i vodu.

Ako je ušni vosak normalan i dobra stvar, kakva je zabrinutost kod korištenja slušalica? Kako se pokazalo, sve što remeti normalno napredovanje ušnog voska može uzrokovati probleme. Istraživači vjeruju da normalna uporaba uređaja za uho često ne uzrokuje probleme, no produljena uporaba slušalica mogla bi imati značajan utjecaj.

Problemi uključuju kompresiju ušnog voska i stvaranje manje tekućine, a i poteškoće za prirodno izlučivanje. Slušalice mogu utjecati na protok zraka i spriječiti isušivanje vlažnog ušnog voska, zadržava se znoj i vlaga u ušima, a to ih čini sklonijim bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Nastaje prepreka za prirodno izbacivanje ušnog voska, što na kraju stimulira izlučujuće žlijezde i povećava proizvodnju ušne masti.

U najgorem slučaju, prekomjerna količina ušnog voska može uzrokovati probleme sa sluhom i druge simptome kao što su bol, vrtoglavica i tinitus.

Istraživači predlažu prelazak uporabu slušalica koje se stavljaju iznad uha, za koje je manja vjerojatnost da će uzrokovati zbijanje ušnog voska ili izazvati infekcije ušnog kanala, piše Men’s Health.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});